Aanzoek in Australisch parlement smoort debat over homohuwelijk - voor even

Luid gejuich maandag in het Australische Huis van Afgevaardigden: parlementariër Tim Wilson (37) heeft zojuist zijn partner op de publieke tribune ten huwelijk gevraagd. Even is de rivaliteit tussen voor- en tegenstanders van het homohuwelijk, waar deze week over wordt gedebatteerd, verdwenen.

'Dit debat is de soundtrack van ons leven', zei Wilson, vechtend tegen zijn tranen. 'Het enige wat mij nog te doen staat..', waarop het aanzoek volgde. Zijn partner, een 33-jarige leraar, antwoordde met een brede glimlach: 'Ja!'

In het Huis van Afgevaardigden vond nooit eerder een huwelijksaanzoek plaats, maar dat een dergelijk aanzoek überhaupt is gedaan, is met het oog op de geschiedenis van het land nog bijzonderder: homoseksualiteit was in sommige Australische staten tot 1997 verboden. Het homohuwelijk zorgde afgelopen jaren voor een verhit politiek debat, waarbij de tegenstanders het steeds wonnen van de voorstanders. Tussen 2004 en 2017 sneuvelden maar liefst 22 wetsvoorstellen over het onderwerp.

(Tekst loopt door onder de foto)

Ryan Bolger reageert op het aanzoek. Beeld afp
Voorstanders van het homohuwelijk reageren op de uitkomst van de volksraadpleging. Beeld reuters

Stevige campagne

Onder leiding van Tony Abbott, tot 2015 premier van Australië, leek alle hoop voor de voorstanders vervlogen. Hij was van mening dat het homohuwelijk de christelijke waarden - 52 procent van de Australiërs identificeert zich als christen - onder druk zet. Abbott kreeg het openlijk aan de stok met zijn zus, Christine Forster, een uitgesproken lesbienne. Ze vroeg haar vriendin vier jaar geleden al ten huwelijk en daagde haar broer op Twitter uit het homohuwelijk mogelijk te maken. Zo ver kwam het niet, maar Abbott kondigde wel aan dat er een volksraadpleging over het onderwerp zou komen. Zijn opvolger, Malcolm Turnbull, gaf hier ondanks de felle tegenstand in zijn conservatieve coalitie gehoor aan.

Vorige maand werd er gestemd. Daar ging een keiharde campagne aan vooraf. Waar voorstanders gewapend met regenboogvlaggen 'All love is equal'-demonstraties hielden in Sydney en Melbourne, verspreidde het nee-kamp posters met de leus 'Stop the Fags'. Oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Bronwyn Bishop stelde dat invoering van het homohuwelijk polygamie aanwakkert. En op tv verschenen reclames waarin bezorgde moeders zich afvroegen of hun zonen soms in een rok naar school zouden moeten.

Uit peilingen blijkt al jaren dat ruim de helft van de Australiërs geen problemen heeft met het homohuwelijk. De uitkomst van de volksraadpleging bevestigde dit: 61,6 procent stemde voor, 38,4 tegen. Hoewel de uitkomst niet bindend is, beloofde Turnbull dat hij een wetsvoorstel naar het parlement zou sturen. Honderd parlementariërs, onder wie Tim Wilson, mengen zich deze week in het debat.

Over vier dagen wordt er gestemd. Als het wetsvoorstel wordt bekrachtigd, en dat is wel de verwachting, dan is Australië het 26e land ter wereld waar het homohuwelijk is toegestaan. Buurland Nieuw-Zeeland legaliseerde het homohuwelijk al in 2013.Premier Turnbull richtte zich maandag in zijn toespraak regelrecht tot het nee-kamp: 'Laten we eerlijk zijn', zei hij. 'Traditionele huwelijken worden niet bedreigd door homoseksuelen, maar door een gebrek aan liefdevolle toewijding. (...) Homo's zoeken nu naar het recht om te trouwen en hun toewijding tot elkaar te formaliseren.'

De eerste homohuwelijken zullen in Australië op z'n vroegst in februari worden gesloten. Ex-premier Tony Abbott prees maandag in het parlement de vasthoudendheid van het ja-kamp. Hij is nog altijd geen voorstander van het homohuwelijk, zo zei hij. 'Maar ik beloof het oordeel van het Australische volk te respecteren. Het homohuwelijk moet worden erkend.' Hij sloot af met: 'Ik zie ernaar uit aanwezig te zijn op het huwelijk van mijn zus Christine en haar partner.'

Een poster ter promotie van het homohuwelijk in Sydney. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden