Aanzienlijk meer winst, lagere omzet voor Randstad

Randstad heeft in het tweede kwartaal aanzienlijk meer winst geboekt, op een omzet die opnieuw lager was dan een jaar eerder. Dat maakte het uitzendconcern donderdag bekend.

Randstad zag de omzet in het tweede kwartaal met 5 procent dalen tot 4,1 miljard euro. De nettowinst ging daarbij van 36,5 miljoen naar 63,1 miljoen euro. Het onderliggende bedrijfsresultaat (ebita) verbeterde met 8 procent tot 146,2 miljoen euro.

Door de moeilijke economische omstandigheden liep de omzet op alle belangrijke markten terug. In Nederland daalden de opbrengsten met 4 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2012. In de Verenigde Staten liep de omzet met 3 procent terug, terwijl in Frankrijk sprake was van een krimp met 13 procent. Volgens Randstad nam het tempo van de achteruitgang gedurende het kwartaal af. In het derde kwartaal is sprake van een stabiele trend.

Volgens Randstad nam het tempo van de achteruitgang gedurende het kwartaal af. In april en mei zorgden feestdagen voor een extra krimp, maar in juni lag de krimp weer op het niveau van maart (min 2,6 procent). In het derde kwartaal is volgens het bedrijf sprake van een stabiele trend. 'De cijfers in juli weerspiegelen de ontwikkelingen in juni. Juli zou in ieder geval niet minder moeten zijn dan juni', zei financieel directeur Robert Jan van de Kraats tegen het ANP.

'Het was geen slecht kwartaal', concludeerde Van de Kraats. 'Er zijn weer wat regio's op positief terrein gekomen, met name voor Spanje is dat best bijzonder. Daarnaast blijven Japan en Latijns-Amerika groeien. Frankrijk blijft echter negatief en ook in Nederland zien we nog geen herstel.'

Randstad probeert met besparingen de gevolgen van de dalende omzetten te beperken. De kosten lagen in het tweede kwartaal 7 procent lager dan een jaar eerder. Op jaarbasis liepen de bezuinigingen op tot 142 miljoen euro, terwijl het bedrijf eerder aangaf te streven naar besparingen van 70 tot 100 miljoen euro per jaar. Als de economie niet verder herstelt, zullen er geleidelijk meer maatregelen worden genomen om de winstgevendheid te verbeteren, stelde Randstad.

Randstad kan een economische verslechtering zonder gedwongen ontslagen met het verloop van personeel opvangen. 'Er staat geen reorganisatie op stapel', aldus Van de Kraats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.