Aanvallende middenvelder van Genoa 'kan echt nog wel als rechtsbuiten uit de voeten' Eigenwijs is Van 't Schip allang niet meer

Een eeuwigheid geleden wilde Johannes Nicolaas van 't Schip in Italië een ploeggenoot of trainer nog wel eens apart nemen, om te vertellen hoe het eigenlijk moest....

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

ZEIST/NOORDWIJK

Alles is anders in Genua waar voetbal politiek is en het woord van de president wet, trainers elkaar in een ontzagwekkend tempo opvolgen - 'Dit seizoen ben ik aan m'n derde bezig, de achtste in drie jaar' - en Van 't Schip in het elftal van hot naar her is gestuurd. Meestal speelt hij de laatste maanden als aanvallende middenvelder, startend aan de linkerkant.

Oók omdat hij het krijt aan zijn schoenen beu was en zich geen rechtsbuiten meer voelde, vertrok hij in 1992 bij Ajax. Curieus genoeg heeft bondscoach Hiddink voor de kwalificatie-interland tegen Wit-Rusland een beroep gedaan op de oude Van 't Schip, de stilist met de zwiepende voorzet die in september 1992 door Advocaat was afgedankt.

'Ik was zeer verrast door de uitnodiging. Ik speel waar Hiddink me neerzet. En ik kan echt nog wel als rechtsbuiten uit de voeten. Dat heb ik tien jaar bij Ajax gedaan en dan verleer je niet.' Meegaand is hij altijd geweest, hoewel hij Van Gaal eens de huid uitschold en wekenlang geen woord met zijn toenmalige trainer bij Ajax wisselde.

Gelaten, zo omschrijft hij zichzelf, en ook daarom liet hij zich dit seizoen in Genua een bizar spel welgevallen. De Japanner Kazu Miura moet nu en dan spelen en dat gaat ten koste van zijn plaats, want de andere buitenlander, de Tsjech Skuhravy, 'wordt zelfs opgesteld als hij nog maar één been heeft.' Omdat hij lucratieve contracten met Japanse televisiestations en bedrijven heeft afgesloten, eist eigenaar/voorzitter Spinelli dat Kazu regelmatig wordt opgesteld.

'En wat Spinelli zegt, gebeurt. Hij heeft alles voor het zeggen. Genoa is zijn speelgoed. Ik accepteer het maar als ik word gewisseld, ik wil geen eenling zijn. Als voetballer heb je niks te vertellen in Italië. Dat had ik al snel in de gaten. Ik heb me aangepast aan het leven in Italië en de cultuur van de club.'

Van 't Schip is geen andere voetballer geworden, zegt hij, hoewel de rechtsbuiten van Ajax niet meer bestaat en hij met Genoa al drie jaar tegen degradatie strijdt. Hij is een beschaafde en elegante voetballer gebleven.

'Ik verdedig wel iets meer mee dan vroeger, maar hakkers, daarvan hebben we er genoeg. Het is passen, balletje vasthouden, actie maken of Skuhravy aanspelen. En als morgen een trainer zegt dat ik het anders moet doen, doe ik het anders.

'Het leven is goed in Italië en ook in sportief opzicht heb ik voldoening gevonden. De Serie A heb ik altijd als iets moois beschouwd en zo denk ik er nog over. En degradatievoetbal, ach, er staat veel tegenover.

'Genoa heeft het ook aan zichzelf te wijten dat het zover is gekomen. Het elftal dat in 1992 in de UEFA Cup door Ajax werd uitgeschakeld, heeft historie geschreven en in feite achtervolgt dat de club nog steeds. Trainers worden snel vervangen, maar het bloed van de ploeg is niet ververst. Er wordt te veel in het verleden geleefd.'

Morgenavond speelt hij met het Nederlands elftal in Minsk, zaterdag volgt met Genoa een beslissingswedstrijd tegen Padova. De verliezer degradeert naar de Serie B en als dat Genoa is, is Van 't Schip werkzoekende. Zijn contract loopt af en hij kan voor één seizoen bijtekenen, maar alleen buitenlanders met doorlopende verbintenissen worden geduld in de Serie B.

Toen Genoa zondag Torino versloeg en Padova verloor van Inter, stond Van 't Schip in Noordwijk op het trainingsveld. Op zijn hotelkamer bracht Teletekst uitkomst. 'Hier had ik op gehoopt. Bovendien hoeven we nu niet vier dagen naar Japan om er één wedstrijdje te spelen. Dat zou alleen door zijn gegaan als we dit weekeinde al waren uitgespeeld.'

In alle competitieduels van Genoa, op de laatste tegen Torino na, maakte hij dit seizoen zijn opwachting. Met hem presteerden slechts tien spelers in de Serie A dat, onder wie zes doelverdedigers. Van 't Schip is aanvaard in Genua, geliefd ook want anders zou hij niet Il Bello worden genoemd en hij voelt zich fysiek tot veel in staat. 'En ik word gewaardeerd.'

Zijn rug is in orde, na twee hernia-operaties, en de kinderen zijn nog jong genoeg (vier en twee) om twee jaar langer in Italië te blijven. Van 't Schip (31) heeft deze week veel te winnen: hij kan met Genoa zijn verblijf in Italië rekken en een nimmer verwachte rentree bij het Nederlands elftal aangrijpen om in zijn veertigste interland de weg naar het EK in Engeland te vinden.

Het gezin zal terugkeren naar Nederland, maar dringend is de behoefte niet. 'Ik speel nog twee jaar, dan is het afgelopen. Waar maakt me niet zo veel uit, maar het liefst blijf ik in Italië. Weer een andere taal leren, daar hebben we geen trek in. Engeland zou dus kunnen, Frankrijk of Spanje niet. PSV? Zou ook kunnen. Maar ik weet niet meer dan wat ik heb gelezen, er heeft niemand gebeld. Ik zit op de achterhand, er schijnen jongere kandidaten te zijn.

'Voetballers in Italië hebben de laatste jaren flink moeten inleveren. Ik had het geluk dat ik een driejarig contract had. De clubs hebben de laatste jaren bezuinigd op de salarissen. En iedere speler accepteert het. Wie weigert, staat op straat.

'Na de operatie Schone Handen is alles anders geworden. Genoa is een van de weinige clubs die wel is gecontroleerd, maar waar niets onrechtmatigs is gevonden. Iedereen in Italië is de laatste jaren geschrokken. Bovendien is de lire enorm gedevalueerd. De toppers in Nederland en Duitsland verdienen tegenwoordig net zo veel als de spelers in Italië.'

Met Blind, Valckx en De Kock is hij de enige dertiger in de selectie van Hiddink. Kluivert en Seedorf zag hij als veertienjarigen in jeugdelftallen van Ajax aan het werk, 'over die twee werden lovende verhalen verteld.' Op hun beurt keken Kluivert en Seedorf op zondagmiddagen in de Meer naar de voorzetten van de rechtsbuiten.

Verdwenen zijn Van Basten, Gullit, Rijkaard, Koeman en Wouters, zijn generatiegenoten, verdwenen maar plotseling weergekeerd is Van 't Schip. 'Gek, ik ben nu een veteraan. Het leven is snel gegaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden