Aanvallen met vatenbommen op voorsteden Damascus

Helikopters van het Syrische leger hebben maandagochtend tientallen vatenbommen laten vallen boven Douma en Daraya, twee voorsteden van Damascus die al weken onder zwaar beleg liggen. Het is onbekend hoeveel mensen hierbij zijn omgekomen, maar vorige maand zouden er in Douma alleen al honderden mannen, vrouwen en kinderen zijn gedood.

Sacha Kester
Explosies tijdens gevechten tussen het Syrische leger en de rebellengroepering Jaysh al-Islam. Beeld reuters
Explosies tijdens gevechten tussen het Syrische leger en de rebellengroepering Jaysh al-Islam.Beeld reuters

Beide voorsteden zijn in handen van rebellen, vanuit de plaatsen wordt hoofdstad Damascus bestookt met mortieren. Het leger slaat keihard terug. Volgens reddingswerkers zijn er in Douma in drie weken tijd 520 mensen omgekomen bij de luchtaanvallen, meldt persbureau Reuters, onder wie meer dan honderd mensen die op één dag omkwamen.

Daraya, waar nog 10.000 mensen zouden wonen, ligt zo'n tien kilometer ten zuidwesten van het centrum van Damascus en is in handen van verschillende rebellengroeperingen. De stad is al meer dan drie jaar omsingeld. Het militaire vliegveld Mezze ligt net ten noorden van deze plaats.

Douma, op zo'n 15 kilometer ten noordoosten van het centrum van Damascus, wordt ook al drie jaar belegerd. Dit is de plaats die, samen met de omringende regio Ghouta, in 2013 door een chemische wapenaanval werd getroffen. De stad is nu in handen van Jaysh al-Islam. Vorige maand werd een markt in de stad gebombardeerd. Daarbij kwamen 112 mensen om het leven. Waarschijnlijk was het een wraakactie, omdat de rebellen uit de stad enkele dagen eerder een legerbasis hadden veroverd.

Kiezen tussen gewonden

Artsen vechten om mensen te redden die zwaargewond naar hen toe worden gebracht. Persbureau Reuters sprak met een chirurg die in een improvisorisch ziekenhuis werkt, die constant onder hoge druk moet kiezen wie hij zal helpen, en wie dus een kans maakt om te overleven.

Op de dag van de aanslag op de markt, stroomden de slachtoffers binnen. Toen de arts een oudere man opereerde, kwam er een baby binnen met granaatscherven in haar lijfje. Hij liet de man achter in handen van een verpleegster, en behandelde het meisje. 'Toen haar situatie onder controle was, liet ik haar met de borst nog open liggen, om te kijken naar de oudere man. Hij was overleden. Daarna ging ik terug naar het meisje, biddend dat ze zij nog wel leefde. Het kind is nu gelukkig buiten levensgevaar.'

Een man huilt in een kliniek met zijn zwaargewonde nichtje op schoot. Zijn zuster, de moeder van het meisje, is omgekomen bij een luchtaanval van het Syrische leger. Beeld afp
Een man huilt in een kliniek met zijn zwaargewonde nichtje op schoot. Zijn zuster, de moeder van het meisje, is omgekomen bij een luchtaanval van het Syrische leger.Beeld afp
Gewonden wachten in het een improvisorische kliniek op behandeling. Beeld afp
Gewonden wachten in het een improvisorische kliniek op behandeling.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden