Aanval tijdens vredesjirga

KABUL Talibanstrijders hebben woensdag toegeslagen op de openingsdag van de nationale vredesconferentie in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Vier strijders vuurden schoten af en lieten granaten ontploffen....

AP en Reuters

Drie Afghaanse politieagenten raakten gewond, maar geen van de aanwezige afgevaardigden liep verwondingen op. De Afghaanse president Hamid Karzai verliet korte tijd uit voorzorg de zogeheten vredes-jirga, waaraan tribale, etnische, politieke en religieuze leiders drie dagen lang deelnemen.

Farooq Wardak, de minister die verantwoordelijk is voor de organisatie van de vredesjirga, zei dat vier in boerka’s gehulde extremisten, gewapend met explosieven, geweren en minstens één granaat de aanval hadden geopend. Volgens andere bronnen waren de Talibanstrijders het jirgaterrein binnengekomen gekleed in Afghaanse militaire uniformen.

Twee van de strijders kwamen om in een vuurgevecht met de politie. Eén strijder blies zich op in een nabijgelegen moskee. De vierde zou zijn opgepakt in een huis nabij het conferentieoord. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei echter dat alle vier de strijders zijn omgekomen.

De Taliban, die eerder dreigden iedere deelnemer aan de vredesconferentie te vermoorden, hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Talibanwoordvoerder Zabiullah Mujahid zei dat de aanslag het werk was van vier zelfmoordterroristen en bedoeld om ‘de vredesjirga te saboteren en te vernietigen’.

De Taliban sloegen toe kort nadat de Afghaanse president Hamid Karzai was begonnen aan zijn openingstoespraak voor zo’n zestienhonderd hoogwaardigheidsbekleders. In zijn toespraak riep Karzai de ‘broeders van de Taliban’ op plaats te nemen in zijn regering. Hij benadrukte dat opstandelingen met banden met de terreurgroep Al Qaida, of rebellen die onschuldige Afghanen hebben vermoord, niet op vergiffenis hoeven te rekenen.

Karzai hoopt dat zijn politieke positie wordt versterkt als hij individuele Talibanstrijders met allerlei beloningen kan overhalen de strijd te staken. De Verenigde Staten vrezen echter dat de tijd nog niet rijp is voor een dergelijk plan.

Ook in Afghanistan zelf zijn twijfels over de haalbaarheid van het plan. ‘Ik heb niet veel hoop dat we een werkbaar mechanisme voor vrede kunnen bedenken. De reden is dat we de oppositie niet mee hebben. Dat blijkt wel uit hun aanslagen’, aldus Sima Samar, het hoofd van de Afghaanse Mensenrechtencommissie.

De Taliban verwerpen het plan van Karzai. Ze willen niks weten van een staakt-het-vuren of onderhandelingen zolang er buitenlandse militairen in Afghanistan zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden