nieuwsAfghanistan

Aanval Taliban op twee steden afgeslagen, zeggen Afghaanse autoriteiten

De Taliban hebben dit weekeinde aanvallen uitgevoerd op twee steden in het noorden van Afghanistan. De Afghaanse autoriteiten zeiden zondag dat de islamitische strijders zijn verdreven uit zowel Kunduz als Pol-e Khomri, de hoofdstad van de provincie Baghlan.

Afghaanse regeringstroepen arriveren in de noordelijke stad Kunduz, die zaterdag het doelwit vormde van een grootscheepse aanval van de Taliban.  Beeld AP
Afghaanse regeringstroepen arriveren in de noordelijke stad Kunduz, die zaterdag het doelwit vormde van een grootscheepse aanval van de Taliban.Beeld AP

Het offensief komt op een moment dat de Taliban vergevorderde onderhandelingen voeren met de Verenigde Staten over het terugtrekken van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan. De Amerikaanse hoofdonderhandelaar Zalmay Khalilzad, die zondag in de Afghaanse hoofdstad Kabul arriveerde, riep de Taliban op het geweld te staken.

Volgens de regering in Kabul wisten Afghaanse veiligheidstroepen met behulp van Amerikaanse luchtsteun de Taliban zondag te verdrijven uit Kunduz, hoofdstad van de gelijknamige provincie, en uit Pol-e Khomri in Baghlan. De autoriteiten zeiden dat 56 Talibanstrijders, 20 soldaten en 5 burgers om het leven zijn gekomen tijdens de strijd in Kunduz, die ruim een etmaal duurde.

De Taliban hebben de afgelopen jaren vaker geprobeerd Kunduz in handen te krijgen, maar tot nog toe wist het Afghaanse leger hen met steun van de Amerikanen steeds weer te verdrijven. Kunduz was een van de provincies waar Nederlandse militairen gelegerd waren. Van 2010 tot 2013 voerden Nederlandse troepen daar een missie uit om de Afghaanse politie te trainen. Ook in de provincie Baghlan waren Nederlanders gestationeerd. Ze vormden in de jaren 2005 en 2006 een zogeheten provinciaal reconstructieteam dat de Afghanen moest helpen bij de (weder-)opbouw van hun land.

11 september

De Verenigde Staten vielen Afghanistan in 2001 binnen na de aanslagen van 11 september in New York en Washington, maar na achttien jaar zijn de Taliban bij lange na niet verslagen. De afgelopen jaren hebben zij bijna de helft van het land weer in handen gekregen, ondanks de aanwezigheid van ruim 20 duizend Amerikaanse en Navo-militairen.

De onderhandelingen tussen de VS en de Taliban in Qatar leken de afgelopen tijd juist in een stroomversnelling te zijn gekomen. De twee partijen zouden het bijna eens zijn over een tijdschema voor de terugtrekking van de Amerikaanse troepen. De VS eisen van de Taliban in ruil daarvoor de garantie dat het land nooit meer zal worden gebruikt als uitvalsbasis voor terreurgroepen zoals Al Qaida, dat verantwoordelijk was voor de aanslagen van 11/9. Al Qaida-leider Osama bin Laden genoot destijds bescherming van de Taliban.

Volgens zowel de Amerikaanse gezant Khalilzad als de Taliban is een akkoord nabij. De Afghaanse leiders, door de Taliban bestempeld als ‘pionnen‘ van Washington, bezien de gesprekken met wantrouwen. Als de Taliban een akkoord met de VS sluiten, moet de regering met de opstandelingen aan de onderhandelingstafel overeenstemming zien te vinden over het delen van de macht. Het jongste offensief kan gezien worden als een poging van de Taliban om de eigen onderhandelingspositie te versterken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden