Aanval op Taliban gaat nieuwe fase in

De geallieerden hebben gisteren de zwaarste bombardementen sinds het begin van de militaire operatie uitgevoerd rond Kandahar, het bolwerk van de Taliban....

Van onze correspondent Bert Lanting

Volgens de Amerikaanse media zullen de geallieerden binnenkort gevechtshelikopters inzetten om jacht te maken op troepen van de Taliban en strijders van Osama bin Ladens terreurgroep.

Minister van Defensie Rumsfeld meldde eerder deze week dat de Afghaanse luchtverdediging goeddeels is uitgeschakeld, maar kennelijk vinden de geallieerden het nog niet veilig genoeg om laagvliegende helikopters in te zetten. Volgens deskundigen richtten de jongste bombardementen zich onder meer op communicatie-installaties. Door die te verwoesten hopen de geallieerden de Taliban en de strijders van Osama bin Laden te dwingen gebruik te maken van mobiele telefoons, die veel makkelijker zijn af te luisteren.

De geallieerden staan onder druk van de Noordelijk Alliantie, een coalitie van anti-Talibangroepen, om zo snel mogelijk bombardementen te beginnen op stellingen van de Taliban langs het front.

De New York Times meldde gisteren dat de VS op den duur ook actie willen ondernemen tegen extremistische moslimgroepen in de Filipijnen en Indonesië, die banden onderhouden met het Al Qa'ida-netwerk van Bin Laden. Een van de groepen is het rebellenleger van Abu Sayyaf, dat tientallen buitenlanders heeft ontvoerd.

Eerder deze week lieten de VS in een brief aan de Veiligheidsraad weten dat zij zich het recht voorbehouden ook actie te ondernemen tegen andere landen en groeperingen. Minister van Buitenlandse Zaken Powell zei echter dat er voorlopig geen plannen zijn voor militaire actie tegen de groeperingen. Volgens hem zal eerst worden geprobeerd dergelijke terreurgroepen met andere middelen uit te schakelen.

Secretaris-generaal Robertson van de NAVO beklemtoonde tijdens een bezoek aan Washington dat het bondgenootschap eerst nieuwe bewijzen wil zien, voordat het akkoord gaat met uitbreiding van de militaire operatie naar andere landen. De Britse premier Blair verklaarde dat er geen actie tegen Irak zal worden ondernomen tenzij er bewijs is van betrokkenheid - wat er niet is.

Uit bezorgdheid over mogelijke nieuwe aanslagen hebben verscheidene televisiezenders in de VS, waaronder CNN, besloten voortaan geen oproepen van Al Qa'ida-leiders meer uit te zenden. De televisiemaatschappijen besloten dat na een verzoek van nationale veiligheidsadviseur Condoleezza Rice. De regering is bezorgd dat de verklaringen bedoeld zijn als signaal voor terroristen die zich mogelijk in de VS schuil houden, in actie te komen. In een van die verklaringen kondigde een van Bin Ladens medewerkers een 'storm' van nieuwe aanslagen met vliegtuigen aan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden