Aanval Kirchner laat Britten koud

De Britten hebben laconiek gereageerd op het laatste publiciteitsoffensief van de Argentijnse presidente Cristina Kirchner omtrent de Falklands. In een open brief aan The Guardian had ze het Verenigd Koninkrijk verzocht de eilanden op te geven. Volgens David Cameron moet Kirchner de wensen van de Falkland-bewoners respecteren. De Falklanders voelen zich Brits.

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - Kirchner had het 212 woorden tellende epistel in het diepste geheim als advertentie naar het progressieve Britse dagblad gestuurd, met een kopie aan Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN). Op een ondiplomatieke wijze schreef ze dat de Britse marine de Argentijnen exact 180 jaar geleden van de eilanden hadden afgezet, 'een blatant staaltje van 19de-eeuws kolonialisme'. Ze riep Cameron op om een 47 jaar oude VN-resolutie te eerbiedigen waarin beide landen werd opgeroepen om een vreedzame oplossing voor het territoriale dispuut te vinden.

In haar brief maakte Kirchner geen gewag van de militaire invasie van de Falklands, ruim dertig jaar geleden, door de Argentijnse junta van Leopoldo Galtieri. Het leidde tot een korte, hevige oorlog waarin de Britten de eilanden wisten te bevrijden. Daarna bleef het lange tijd rustig. Onder president Carlos Menem, een peronist, ontstond er zelfs een amicale relatie tussen de oude vijanden. De afgelopen jaren, echter, pleit Kirchner steeds luidruchtiger voor onderhandelingen, die wat haar betreft moeten leiden tot 'teruggave' van 'Las Malvinas' aan de Argentijnen.

De strijdbare houding van de 59-jarige Kirchner is deels bedoeld voor binnenlands gebruik. Het gaat niet goed met de Argentijnse economie en er zijn geregeld protesten tegen de regering. Over twee jaar vinden er verkiezingen plaats. Tegen deze achtergrond is een klassieke politieke truc om de nationalistische kaart te spelen. Generaal Galtieri deed hetzelfde, maar had buiten de belligerente reactie van Margaret Thatcher gerekend. Voor de IJzeren Dame waren alle binnenlandse en economische problemen tijdelijk vergeten na de even risico- als succesvolle militaire campagne, 14 duizend kilometer ginder in de zuidelijke Atlantische Oceaan.

Het jongste offensief van Kirchner komt ruim twee weken nadat de Britse regering een hap van Antarctica had vernoemd naar koningin Elizabeth, dit als geschenk voor haar diamanten jubileum. Buenos Aires beschouwde deze symbolische geste als een provocatie, temeer omdat een deel ervan zou overlappen met het gebied waar de Argentijnen aanspraak op denken te maken. Geen van de betrokken naties heeft overigens het recht om stukken van Antarctica op te eisen. Het cadeautje voor Hare Majesteit benadrukte eens te meer het strategische belang van de Falklands voor de Britten.

De voornaamste troefkaart van de Britten in het geopolitieke spel is de steun van de drieduizend bewoners, die de eilanden delen met honderdduizenden schapen, pinguïns en vogels die ooit op de warme interesse van Charles Darwin konden rekenen. Binnenkort mogen de ze zich in een referendum uitspreken over hun staatkundige lot. Dat is een formaliteit want onder geen beding willen de Falklanders deel worden van Argentinië. Als onderdanen van een Brits Protectoraat hebben de eilandbewoners zelfbestuur. Londen zorgt voor de verdediging van de eilanden en het buitenlands beleid. Er is geen enkele band met het naburige Argentinië, zelfs geen vliegverbinding.

De Britten verwerpen het verwijt dat ze zich koloniaal gedragen. In 1690 vestigden ze zich op de eilanden, die ze vernoemden naar admiraal Anthony Cary, wiens adellijke titel de Vijfde Graaf Falkland was. Ten tijde van de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog verlieten de Britten de eilanden, met achterlating van een bordje dat het hun gebied zou blijven. Aan deze mededeling hadden de Argentijnen geen boodschap toen ze in 1829 op de eilanden neerstreken. Vier jaar later moesten ze onverhoopt rechtsomkeert maken nadat de Britten orde op zaken kwamen stellen. Sindsdien is het officieel, maar omstreden, Brits grondgebied.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden