Aanval door dolle stier

Wandelaarster belaagd door dolle stier.

'Dames, maak u uit de voeten!'Beeld thinkstock

Cornwall, 10 maart 1853

Op onze wandeling kwam ons in een bocht een man met een stier tegemoet, en de eerste riep: 'Dames, maak u uit de voeten!', terwijl de laatste traag briesend op ons af kwam. Ik sprong opzij over een heg, de diepte leek me te groot, zo'n drie meter of meer, maar de man riep 'spring!' en dus sprong ik.

Tot ieders schrik sprong de stier me achterna. Ik was verdoofd door de klap, zodat ik niets merkte van mijn vreeswekkende buurman, die een diepe afdruk dicht naast mijn bescheiden handtekening achterliet.

De stier hield me voor dood en staarde me alleen maar aan, ofschoon hij briesend heen en weer liep en met zijn poot in de aarde groef. Zo gingen een minuut of twintig voorbij. De man, een goede ziel maar geen held, stond boven bij de heg, en riep van tijd tot tijd dat ik me niet moest bewegen.

Dus lag ik daar maar, terwijl ik me afvroeg of ik droomde of dat dit echt gebeurde. Toen ontwaardde ik een bebloede kluit aarde die echt genoeg leek en ik besloot dat het toch geen pas had dat een man mij midden in een plas liet liggen.

Ik wilde een blik werpen op de stier, maar durfde het niet, want ik vreesde dat ik elk moment het leven zou laten. Ik probeerde me voor te bereiden op het einde, in plaats van aan het leven te hangen. Maar het lukte me niet.

Uiteindelijk wist de veedrijver een paar ossen te vinden, en na lange aarzeling ging mijn stier ze achterna. Ze lachten me uit toen de man mij de hand reikte en ik eerst nog wat gevallen sinaasappels opraapte, maar ik voelde me als een slaapwandelaar, met slechts een vage herinnering aan wat me was overkomen.

Caroline Fox (1819-1871), Engelse schrijfster. Uit Memories of Old Friends; 1882.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden