nieuwsgriepprik

Aantal zorgverleners dat de griepprik haalt is verdubbeld, maar het zijn er nog altijd weinig

Het aantal zorgverleners dat zich dit jaar heeft laten vaccineren tegen de griep is opgelopen van 13 naar 24 procent. Dat meldt de NOS. Dat is bijna een verdubbeling, maar nog altijd een lage score. Van alle andere mensen die recht hebben op de griepprik (met name ouderen), laat ongeveer de helft zich inenten.

Zorgprofessionals van het Radboud UMC-ziekenhuis krijgen een griepprik.  Beeld Marcel van den Bergh
Zorgprofessionals van het Radboud UMC-ziekenhuis krijgen een griepprik.Beeld Marcel van den Bergh

De stijging onder het zorgpersoneel is te danken aan een intensieve campagne: ‘Een #prikkie haal je niet alleen voor jezelf.’ Met een interactieve grieptest, een site, posters met smileys, en mobiele prikposten moesten de artsen en verpleegkundigen worden verleid tot een vaccinatie. Tegen de NOS zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) dat de campagne heeft geholpen: ‘We zijn in ieder geval meer tevreden dan vorig jaar.’

Er kwam extra aandacht voor de griepvaccinatie na de heftige griepwinter van vorig jaar, die grote gevolgen had op de werkvloer. Het ziekteverzuim onder het personeel was zo hoog en de stroom grieppatiënten zo groot, dat overal afdelingen moesten sluiten. Volgens het RIVM werden 900.000 mensen ziek, van wie er 16.000 in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. Er overleden tijdens de epidemie 9.500 mensen meer dan normaal. Die ‘oversterfte’ hangt volgens het instituut samen met de griepgolf.

Weerstand

De weerstand onder zorgverleners tegen de griepprik zijn niet uniek voor Nederland. Ook in omringende landen komt de vaccinatiegraad niet boven de 25 procent. Wetenschappers zetten ook vraagtekens bij de effectiviteit van de prik, want ook met een inenting worden nog veel zorgverleners ziek. ‘De indruk dat ongevaccineerd personeel patiënten aan een enorm grieprisico blootstelt, is ongefundeerd’, schreven Canadese wetenschappers vorig jaar in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS one.

Anderen menen dat ook wanneer het vaccin niet perfect beschermt – en dat doet het nooit – het toch veel impact kan hebben, omdat de griep zo vaak voorkomt.

Om de vaccinatiegraad te verhogen, zijn ook radicalere voorstellen gedaan. Zo denkt staatssecretaris Paul Blokhuis (van Preventie) na over een inentingsplicht voor zorgpersoneel. In Canada moeten zorgverleners die geen prik hebben gehaald, verplicht een mondkapje dragen. En in het Radboud UMC in Nijmegen is de vaccinatiegraad flink gestegen sinds zorgverleners elkaar inenten op de afdeling en elkaar erop wijzen.

Meer over de griepprik:

Zorgpersoneel laat griepprik massaal links liggen, en dus komt er misschien een vaccinatieplicht

Hebben mannen meer last? En zijn kinderen besmettelijker? Acht vragen én antwoorden over griep

Hoe goed beschermt de griepprik?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden