Aantal zelfdodingen op middelbare leeftijd stijgt

In 2004 hebben 1514 inwoners van Nederland een einde gemaakt aan hun leven. Vrouwen die zichzelf om het leven brengen, zijn met 51,5 jaar gemiddeld ouder dan mannen (47,6 jaar)....

ANP

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag gemeld. Volgens het CBS ligt het aantal zelfdodingen al jaren op nagenoeg hetzelfde niveau. De groep bestaat voor tweederde uit mannen. Een gemiddelde van vier zelfdodingen per dag is ruim 1 procent van het totaal aantal sterfgevallen in Nederland (circa 370 per dag).

Bijna de helft van de mannen berooft zich door verhanging van het leven. Vrouwen kiezen in eenderde van de gevallen voor die methode. Een op de vier neemt een overdosis medicijnen. Voor de trein springen komt onder mannen en vrouwen naar verhouding even vaak voor: een op de negen kiest voor deze wijze van zelfdoding. Voor de trein springen komt relatief vaak voor bij jongeren, maar zelden bij ouderen.

Het aantal gevallen van zelfdoding ligt onder inwoners van grote gemeenten ongeveer een kwart hoger dan onder inwoners van kleine en middelgrote gemeenten. Tussen de grote steden bestaan echter grote verschillen. Groningen scoort ongeveer 60 procent boven het landelijk gemiddelde. Ook onder Amsterdammers (40 procent meer) en Eindhovenaren (30 procent meer) komt zelfdoding relatief veel voor.

In de afgelopen jaren is het aantal gevallen van zelfdoding onder personen van 40 tot 60 jaar toegenomen; het aantal op jongere en oudere leeftijd is afgenomen. Vorig jaar was 47 procent van de slachtoffers van middelbare leeftijd. Eind jaren negentig was dit nog 36 procent.

Het aandeel van zelfdoding in de totale sterfte varieert sterk met de leeftijd. Omdat de totale sterfte onder jongeren laag is, speelt zelfdoding een relatief grote rol. In de leeftijdsgroep van 10 tot 25 jaar vormen verkeersongevallen de belangrijkste doodsoorzaak, gevolgd door zelfdoding. Tussen 25 en 45 jaar is het zelfs de meest voorkomende doodsoorzaak. Vanaf 45 jaar nemen andere doodsoorzaken toe, waardoor het aandeel van zelfdoding in het totaal van de doodsoorzaken sterk afneemt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden