Aantal zelfdodingen neemt verder toe, grootste stijging onder 60-plussers

Het aantal zelfdodingen in Nederland is vorig jaar opnieuw toegenomen. In 2016 maakten 1894 Nederlanders een einde aan hun leven, 23 meer dan in 2015. Vooral onder 60-plussers neemt het aantal zelfdodingen toe, blijkt uit de jaarlijkse cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag Beeld anp
Begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den HaagBeeld anp

Het CBS benadrukt dat het aantal zelfdodingen - na een toename tussen 2007 en 2012 - in verhouding tot het totaal aantal inwoners, constant blijft. Per honderdduizend inwoners zijn er jaarlijks elf zelfdodingen, nagenoeg gelijk aan het Europees gemiddelde. Dat was begin jaren 90 ook al zo. De toename in absolute aantallen wordt dus vooral veroorzaakt door de bevolkingsgroei.

Vergrijzing

Door de vergrijzing komen steeds meer Nederlanders in de kwetsbare leeftijdscategorieën terecht. De meeste zelfdodingen vinden plaats tussen het 50ste en 60ste levensjaar. Onder 80-plussers stijgt het aantal zelfdodingen het snelst, het afgelopen jaar van 14,7 naar 16,4 per honderdduizend inwoners, een toename van 12 procent. Het aantal zelfdodingen in de leeftijdscategorie 40 tot 60 jaar nam het afgelopen jaar juist af.

Net als in 2015 brachten 48 jongeren onder de 20 zich om het leven. In de leeftijdscategorie 10 tot 40 jaar is zelfdoding de belangrijkste doodsoorzaak, vlak voor kanker en ruim voor verkeersongevallen en hart- en vaatziekten.

Groningen is de provincie met de meeste zelfdodingen. Per 100 duizend inwoners maakten 15 mensen een einde aan hun leven. Ook in Friesland en Limburg ligt het aantal zelfdodingen relatief hoog.

Europa

In Oost-Europa zijn de zelfdodingscijfers het hoogst. In Litouwen (31,5 per 100 duizend inwoners) komt zelfdoding het meest voor, gevolgd door Hongarije en Letland. Over Griekenland wordt vaak geschreven dat het aantal zelfdodingen door de crisis fors is toegenomen, maar dat blijkt niet uit de nieuwste cijfers. Griekenland en Cyprus (vijf per honderdduizend inwoners) kenden juist het minst aantal zelfdodingen in 2016, gevolgd door Italië en Groot-Brittannië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden