Aantal woningen van miljoen of meer flink toegenomen

Nederland telt bijna 25 duizend woningen met een WOZ-waarde van 1 miljoen euro en hoger. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van onze verslaggever Marc van den Eerenbeemt

Het gaat daarbij niet om verkoopprijzen, maar om de waardebepaling op grond van de WOZ; de Wet waardering onroerende zaken. De uitkomst daarvan ligt doorgaans lager dan de marktwaarde.

OZB
Gemeenten taxeren huizen periodiek om de hoogte te bepalen van ondermeer de Onroerende zaak belastingen (OZB). De resultaten komen met enige vertraging binnen bij het CBS. In dit geval gaat het om de geschatte waarde van de huizen op 1 januari 2008. Het aantal huizen met een WOZ-waarde van een miljoen euro of meer ligt 33 procent dan een jaar eerder.

Sindsdien is er veel gebeurd op de huizenmarkt. Voor veel huizen geldt dat de prijs in de eerste helft van het afgelopen jaar nog wat is opgelopen. In de zomer stagneerden de prijzen of begonnen deze te dalen. Huizen staan langer te koop. Ook is een verlaging van de vraagprijs geen zeldzaamheid meer.

Drenthe en Flevoland hebben de minste woningen met een WOZ-waarde van een miljoen of meer. In die provincies vallen respectievelijk 51 en 47 woningen in de hogere fiscale klassen. Ook Friesland en Groningen blijken niet hoog te scoren met respectievelijk 98 en 90 huizen in het hoogste segment. Limburg, Zeeland en Overijssel komen daar met achtereenvolgens 156 en 127 woningen maar net bovenuit.

Middenmoot
De middenmoot wordt gevormd door Gelderland, Noord-Brabant en Utrecht. Daar schiet het aantal ‘miljoen plus’-panden omhoog naar respectievelijk 1344, 2633 en 3974 huizen.

Zuid-Holland is een goede tweede met 6202 tophuizen. Dat is nog ruim achter Noord-Holland met 9831 exemplaren.

Utrecht is wel de provincie met de hoogste gemiddelde woningwaarde. De gemiddelde WOZ-waarde is 271 duizend euro. Ook de fiscale waarde in Noord-Holland, Gelderland en Noord-Brabant lag hoger dan gemiddeld in Nederland. De provincie Groningen had de laagste gemiddelde woningwaarde, namelijk 174 duizend euro. De gemiddelde woningwaarde in Nederland steeg in deze periode van 217 duizend naar 233 duizend euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden