Aantal werklozen stijgt minder dan verwacht

Nederland telt bijna 400 duizend werklozen...

amsterdam Het aantal werklozen is in september met 10 duizend gestegen. Eind vorige maand zaten 398 duizend mensen zonder baan, dat is 110 duizend meer dan een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag publiceerde.

De stijging loopt achter bij de verwachtingen. Het Centraal Planbureau voorspelde in augustus dat in 2009 gemiddeld 405 duizend mensen thuis zouden zitten. Wil je op dat gemiddelde uitkomen dan moeten er in oktober, november en december elke maand 40 duizend werklozen bijkomen, aldus Michiel Vergeer van het CBS. ‘Ik verwacht niet dat dat gebeurt.’

Opvallend is dat het aantal jonge werklozen (tot en met 24 jaar) niet zo hard meer stijgt. Vergeer: ‘Tegelijkertijd zie je ook dat de arbeidsparticipatie van jongeren afneemt.’ Volgens hem duidt dit erop dat meer jongeren ervoor kiezen om langer door te leren. Desalniettemin is de jeugdwerkloosheid met 11,5 procent nog hoog.

Niet alleen jongeren die kiezen voor een opleiding temperen de werkloosheidsstijging. Ook de deeltijd-WW dempt de ontslaggolf. Ruim dertigduizend werknemers maken gebruik van de regeling. Dit betekent dat zij wel in dienst zijn van hun werkgever. Omdat er te weinig werk is, worden ze deels betaald uit de WW-pot.

Vergeleken met de rest van Europa doet Nederland het met een werkloosheidspercentage van 5 procent nog steeds goed. In de EU zit gemiddeld 9,6 procent van de beroepsbevolking thuis.

De werkloosheid treft nog steeds vooral mannen, aangezien vooral de transport en industrie hard geraakt worden door de recessie. Maar ook vrouwen met administratieve of commerciële functies zijn steeds vaker de dupe.

Uitkeringsinstantie UWV liet dinsdag weten dat het aantal WW-uitkeringen in september is toegenomen met 2,8 procent naar 277.800. Het aantal WW’ers dat een baan vond, steeg eveneens die maand. Met 43 procent naar 18.000 duizend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.