Aantal WAO'ers neemt dit jaar weer fors toe

Het aantal uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid neemt sinds het begin van dit jaar fors toe. Het effect van de herkeuring, die het aantal WAO'ers moest terugdringen, lijkt uitgewerkt....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Uit cijfers van het Landelijk instituut sociale verzekeringen (Lisv) blijkt dat eind juni 285 duizend mensen een WW-uitkering hadden. Eind 1997 hadden nog 335 duizend mensen een werkloosheidsuitkering.

De daling is een gevolg van de krappe arbeidsmarkt: na ontslag komen werknemers gemakkelijker aan een nieuwe baan en maken daardoor korter aanspraak op een WW-uitkering.

Sinds het begin van dit jaar stijgt het aantal WAO'ers met gemiddeld 1150 per maand. Deze stijging is slechts voor een deel te verklaren doordat er meer mensen aan de slag gaan die vervolgens arbeidsongeschikt worden. Het Lisv veronderstelt dat het effect van wetswijzigingen, zoals de Wet terugdringing beroep op de arbeidsongeschiktheid (TBA), uitgewerkt is.

Na invoering van de wet TBA in 1993 werden WAO'ers herkeurd. Een groot aantal arbeidsongeschikten verloor daardoor de WAO-uitkering. Deze herkeuringen zijn nu achter de rug.

Ook het aantal uitkeringen voor zelfstandigen (WAZ) nam de eerste zes maanden van 1998 toe, met gemiddeld 150 per maand. Het aantal uitkeringen voor jong gehandicapten (Wajong) steeg in die periode met vierhonderd uitkeringen per maand.

De stijging van het aantal beroepen op de Ziektewet (ZW) aan flexwerkers, werklozen en zwangere vrouwen, valt volgens het Lisv wel te verklaren door de groeiende werkgelegenheid.

Eind juni van dit jaar turfde het Lisv 105 duizend ZW-uitkeringen, tegen gemiddeld 92 duizend in 1997. Door de toename van het aantal flexibele arbeidskrachten steeg vooral het aantal Ziektewet-uitkeringen aan flexwerkers.

Eind juni kregen 37 duizend zieke flexwerkers een ZW-uitkering, elfduizend meer dan gemiddeld in 1997.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden