Aantal vluchtelingen laagste in kwart eeuw

Het aantal internationale vluchtelingen is gedaald tot het laagste niveau in een kwart eeuw. Volgens de VN zijn er momenteel 9,2 miljoen vluchtelingen...

ANP

Ondanks de afname dreigen vele vluchtelingen het slachtoffer te worden van de westerse intolerantie, de oorlog tegen terreur en strengere asielregels, stelt een rapport van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dat woensdag is verschenen. Het verslag beschrijft de toestand van vluchtelingen in de wereld. Een dergelijk overzicht verscheen vijf jaar geleden voor het laatst.

‘Meer en meer worden asielzoekers niet neergezet als vluchtelingen die vervolging ontvluchten en recht hebben op asiel, maar worden zij afgeschilderd als illegale migranten, potentiële terroristen en criminelen - of op zijn minst als onecht’, aldus het rapport The State of the World's Refugees.

Miljoenen vluchtelingen bevinden zich nog steeds in een uitzichtloze situatie waar ze soms jaren moeten wachten en nog steeds geen idee hebben wanneer zij naar hun land kunnen terugkeren. Dat geldt voor onder meer Westelijke Saharanen in Algerije, Bhutanezen in Nepal en Somaliërs.

Het rapport constateert een toegenomen ‘asielzoekersmoeheid’ in grote delen van de wereld. Een van de problemen is dat de lijn tussen economische migranten en vluchtelingen met een ‘gegronde angst voor vervolging’ steeds meer vervaagt. Dit heeft volgens de UNHCR tot intolerantie en misverstanden geleid.

Zo'n vermoeienis is in Europa onterecht, meent de UNHCR. Andere landen als het arme Pakistan hebben in het verleden miljoenen Afghanen opgenomen. In Brazilië worden asielaanvragen snel behandeld.

De afname van het aantal vluchtelingen komt vooral doordat er minder oorlogen zijn en hulporganisaties op grote schaal vluchtelingen helpen terugkeren. Zo hebben na de val van de taliban vier miljoen Afghanen hun dorpen en steden weer opgezocht.

Het rapport noemt ook minder mooie getallen. Er zijn ongeveer 25 miljoen mensen die in eigen land op de vlucht zijn, bijvoorbeeld in Sudan en de Democratische Republiek Congo. Hun toestand is vaak even moeilijk als vluchtelingen die hun land hebben moeten verlaten, stelde VN-hoge commissaris voor de vluchtelingen Antonio Guterres in de Britse krant The Guardian van woensdag. Hij noemde hun situatie ‘de grootste mislukking’ van de humanitaire hulpverlening in de wereld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden