Aantal vluchtelingen dat verdrinkt op weg naar Italië neemt toe

Nu dagelijks honderden vluchtelingen en migranten de oversteek naar Italië wagen vanuit Noord-Afrika (met name Libië), loopt het aantal verdrinkingen op. Reddingswerkers troffen zondag in een rubberboot naast meer dan honderd overlevenden ook zes doden aan. Onderweg zouden nog tien opvarenden zijn verdronken. En maandag gingen berichten rond over de schipbreuk van honderden voornamelijk Somalische migranten die vanuit Egypte hadden geprobeerd Italië te bereiken.

Sarah Venema
Migranten tijdens een oversteek op de Middellandse Zee. Beeld afp
Migranten tijdens een oversteek op de Middellandse Zee.Beeld afp

In Somalië spraken de president, premier en parlementsvoorzitter maandag gezamenlijk hun afschuw uit over de 400 gevreesde doden. Het bericht over de schipbreuk circuleerde in lokale media, maar kon nog niet worden bevestigd door de Italiaanse of Egyptische autoriteiten.

Het aantal vluchtelingenboten richting Italië is de afgelopen weken flink toegenomen. In vier dagen tijd redde de Italiaanse kustwacht vorige week 6.000 migranten van zee. In maart namen volgens de Europese grensagentschap Frontex 9.600 vluchtelingen en migranten deze route, meer dan twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. De inzittenden die zij aantroffen op veelal rubber boten vol water, kwamen uit onder meer Nigeria, Gambia, Somalië en Ivoorkust.

Italië presenteerde maandag een plan om Libië tegen betaling te betrekken bij het indammen van deze migratiestroom. Nu Turkse veerboten de vluchtelingen uit Griekenland komen terughalen, vrezen de Italianen dat zij het nieuwe aankomstland voor vluchtelingen en migranten zullen worden. Buurland Oostenrijk bereidt zich al voor op het afsluiten van de Brennerpas, tot ergernis van de Italianen.

Tot nu toe is van een verschuiving van de route nog geen sprake, zegt de Europese grensagentschap Frontex. Onder de 24 duizend migranten die dit jaar in Italië aankwamen, zaten nauwelijks Syriërs. Wel troffen hulpverleners dit jaar al meer dan 3.300 alleen reizende minderjarigen, sommigen niet ouder dan 10 jaar.

Als de boten in dit tempo naar de Italiaanse kust blijven varen, dreigt ook het dodental een recordhoogte te bereiken. Zelfs toen de meeste boten nog richting Griekenland dreven, stierven meer bootvluchtelingen tijdens de tocht naar Italië.

Lees ook

Terwijl Europa de vluchtelingenstroom vanuit Turkije probeert te stoppen, neemt de migratie vanuit Libië juist sterk toe. IS neemt deel aan de lucratieve mensensmokkel.

Tienduizenden Ethiopiërs waagden de afgelopen weken de uiterst gevaarlijke oversteek over de Rode Zee. Lees hier waarom.

Overvolle boot

Bij Italië verdronken in 2015 in één keer 800 vluchtelingen die op weg naar Griekenland waren. Een smokkelaar stuurde zijn overvolle boot recht op een te hulp schietend vrachtschip af. Alleen de migranten die op het bovendek zaten, werden levend of dood teruggevonden. De anderen konden het ruim niet uit en zonken met de boot naar de zeebodem. Het merendeel van hen zal pas boven water komen als de Italiaanse marine binnenkort het tot 360 meter diepte gezonken wrak aan land weet te brengen. Volgens de 28 overlevenden zaten tussen de 700 en 950 personen aan boord. Tot nu toe zijn slechts 169 lichamen geborgen.

Dit jaar ligt het dodental in het hele Middellandse Zeegebied volgens de Internationale Organisatie voor Migratie op 732. De gevreesde 400 Somalische doden zijn daar nog niet bij gerekend. Vorig jaar verdronken volgens de IOM op weg naar Italië 2.800 bootvluchtelingen. De meeste mensenrechtenorganisaties zeggen dat het daadwerkelijke aantal hoger ligt omdat niet alle gezonken boten worden gesignaleerd of teruggevonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden