Aantal verkeersdoden gestegen, afgelopen jaar 621 slachtoffers

Verkeersongelukken hebben afgelopen jaar 621 levens geëist. Dat is een stijging van 9 procent vergeleken met een jaar eerder, stellen het CBS en Rijkswaterstaat donderdag.

Een ambulance is onderweg op de A58. Beeld anp
Een ambulance is onderweg op de A58.Beeld anp

De meeste slachtoffers (224) waren bestuurders of passagiers van personenauto's en de meesten van hen waren man: 146 in 2015. Het aantal vrouwelijke verkeersdoden daalde, maar omdat er zoveel meer mannen omkwamen is er toch sprake van een algehele stijging in 2015.

Het afgelopen jaar kwamen 185 fietsers en 57 voetgangers om het leven. De periode tussen 14.00 uur en 16.00 uur 's middags eist met 15 procent de meeste dodelijke verkeersslachtoffers.

Mannen rijden gemiddeld wel meer dan vrouwen: gemiddeld dagelijks 21 kilometer vorig jaar, tegenover een daggemiddelde voor vrouwen van 10,5 vrouwen.

Tachtigplussers

De grootste stijging in de afgelopen jaren was in de categorie tachtigplussers. In 2010 kwamen er nog 94 ouderen om, vorig jaar was dat gestegen tot 119. De Algemene Nederlandse Ouderen Bond (ANBO) zegt in een reactie wel een stijging te hebben verwacht, omdat het aantal 65-plussers ook toeneemt. Maar de stijging is groter dan de ANBO van tevoren dacht. De ouderenorganisatie benadrukt het belang van voorlichting om 'risico's van verkeersdeelname terug te dringen.'

Onder twintigers en dertigers daalden het aantal verkeersdoden fors. In 2010 vielen in de categorie van twintig tot dertig jaar nog de meeste doden.

Hoewel er afgelopen jaar meer verkeersdoden vielen is er sinds de jaren zeventig wel sprake van een enorme afname. In 1972 vielen nog 3264 doden in het verkeer. De laatste recente stijging dateert van 2011.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden