Aantal verkeersdoden blijft gelijk: 570 in 2014

Bij verkeersongevallen in Nederland zijn vorig jaar 570 mensen om het leven gekomen. Dat is evenveel als in 2013. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Rijkswaterstaat. In 2013 was er nog sprake van een daling van twaalf procent.

Beeld anp

Vorig jaar kwamen er meer kinderen om het leven op de fiets. Er vielen dertien slachtoffers, evenveel als in 2012. In 2013 waren dat er vijf. Het aantal verkeersdoden onder fietsers en inzittenden van personenauto's was in 2014 nagenoeg gelijk.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) maakt zich grote zorgen over het toegenomen aantal fietsende kinderen dat in 2014 om het leven kwamen.

'Het zijn zeer verontrustende cijfers', aldus de woordvoerster van VVN. 'We willen daarom nog meer aandacht vragen voor goede verkeerslessen op school, maar vooral ook voor goede begeleiding door de ouders. Kinderen weten vaak de regels wel, maar in de praktijk gaat het toch allemaal anders. Het is dan toch drukker. Het is belangrijk dat kinderen vooral veel oefenen in de praktijk en dat ze duidelijk wordt gemaakt dat ze zich in het verkeer moeten concentreren.'

In 2012 vielen er ook dertien jonge slachtoffers. Een verklaring voor de toename heeft VVN niet. 'Het is zijn toch individuele gevallen.'

Meer fietservaring
Veilig Verkeer Nederland pleit vooral voor meer fietservaring. 'Het blijft gissen naar een oorzaak van de toename, zeker omdat het in 2013 flink was afgenomen. Maar we denken dat het belangrijk is dat kinderen op jonge leeftijd al naar school gaan fietsen.

Ze zitten nu vaak bij ouders achterop of worden gebracht met de auto. Als ze naar de middelbare school gaan, moeten ze vaak toch een stuk verder fietsen en hebben niet zo veel ervaring in het drukke verkeer. Ze zullen meer gewend zijn als ze al op jonge leeftijd op de fiets naar school gaan.'

Minder auto's
Volgens de Fietsersbond zullen er dan ook minder auto's bij de scholen komen. 'De auto's voor de scholen zorgen vaak ook voor gevaarlijke situaties.' Ouderen komen ook vaak om het leven bij een ongeluk met de fiets. 'Dat heeft er vooral mee te maken dat er meer ouderen fietsen. Ze zijn steeds vitaler', aldus de woordvoerder.

In 2013 was het aantal dodelijke slachtoffers onder motorrijders gedaald tot 29. In 2014 is dit aantal weer toegenomen tot 55. Dat is vergelijkbaar met 2011 en 2012.

Verkeersdoden
In 2014 kwamen 411 mannen en 159 vrouwen om in het verkeer. Driekwart van alle verkeersdoden is man. Deze verhouding is al geruime tijd stabiel. In 2014 vielen de meeste verkeersdoden onder de zeventigers. In totaal 209 verkeersdoden waren zeventig jaar of ouder. In 2000 vielen de meeste slachtoffers onder de twintigers.

Alleen bij de 80-plussers is een toename van het absolute aantal verkeersdoden te zien. In 2014 overleden 103 80-plussers door een verkeersongeval; in 2000 waren dit er nog 78. Dodelijke verkeersongevallen bij 80-plussers gebeurden het vaakst (37 procent) met de fiets. Dat komt ook doordat het aantal ouderen stijgt.

Schultz: op koers naar 500 verkeersdoden
Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) heeft in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat met de 570 verkeersdoden van vorig jaar Nederland no steeds op koers blijft om er in 2020 maximaal 500 te hebben.

Volgens Schultz blijft Nederland een van de meest verkeersveilige landen ter wereld. 'Maar elk verkeersslachtoffer is er natuurlijk één te veel', zegt ze.

Samen met provincies, gemeenten en maatschappelijke organisaties probeert het Rijk de verkeersveiligheid verder te verbeteren, onder meer met projecten om fietsen veiliger te maken.

Telefoneren en muziek beluisteren tijdens het fietsen vergroten de kans op een ongeval.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden