Aantal stadsdelen Amsterdam daalt van 16 naar 14

Het aantal stadsdelen (buiten het centrum) in Amsterdam daalt van zestien naar veertien. Het college van B en W heeft voorgesteld Watergraafsmeer met Oost, en Rivierenbuurt met Buitenveldert te laten fuseren....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Eind juni heeft de gemeenteraad besloten dat het aantal stadsdelen moet afnemen om het buurtbestuur te verbeteren. Stadsdelen met minder dan dertigduizend inwoners moeten fuseren.

De wijken met 30- tot 40 duizend inwoners moeten met ideeen komen om het bestuur te verbeteren, zoals een fusie of bestuurlijke vernieuwing. Dat kan zijn een gekozen stadsdeelvoorzitter of wethouders van buiten de raad.

De gemeenteraad ging er in de zomer vanuit dat het aantal stadsdelen tot dertien zou dalen. Van de zestien hebben er drie onvoldoende inwoners. Nu twee kleintjes, Rivierenbuurt en Buitenveldert, fuseren , blijven er veertien over.

Mogelijk komt er nóg een fusie in Amsterdam. Het stadsdeel Zuid kan zich niet vinden in het voorstel, omdat de nieuwe combinatie Rivierenbuurt/Buitenveldert een deel van Zuid krijgt. Zuid probeert nu de Pijp over te halen tot fusie. 'Als dat niet lukt, verzetten we ons tegen het verlies van een deel van ons gebied', zegt voorzitter Ronteltap van Zuid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden