Nieuws Onderwijs

Aantal scholen voor 10- tot 14-jarigen verdubbeld

Het aantal ‘tienerscholen’, waar uitsluitend les wordt gegeven aan 10- tot 14-jarigen, groeit komend schooljaar van zes naar twaalf. De scholen moeten de stap van primair naar secundair onderwijs makkelijker maken en bestaan altijd in samenwerking met een basisschool of middelbare school.

Beeld ANP

Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) heeft de aanvragen voor de nieuwe scholen woensdag goedgekeurd, waardoor ze mee kunnen doen aan de bestaande pilot. ‘Ik wil deze scholen graag de ruimte geven om te ontdekken wat het beste werkt voor de leerlingen’, zegt de minister over zijn beslissing. 

Volgens het ministerie van Onderwijs zijn de scholen bijvoorbeeld bedoeld voor kinderen die ‘nog niet toe zijn aan de stap naar de middelbare school’, of voor leerlingen die vanwege een taalachterstand of problemen thuis moeilijk aanhaken bij de rest.

Regeerakkoord

In het regeerakkoord is afgesproken het zogeheten ‘10-14-onderwijs’ meer ruimte te geven. Het staat bestaande scholen vrij om een dergelijke opleiding op te zetten, al leert de ervaring dat daar veel bij komt kijken, schrijft het ministerie in een nieuwsbericht. ‘Zo moet er een gedegen plan liggen om het concept in de praktijk te brengen en moeten leraren goed voorbereid worden op het geven van dit soort lessen.’ Leraren uit zowel primair als voortgezet onderwijs geven les op de scholen.

Op dit moment bestaan al ‘tienerscholen’ in Amsterdam, Gorinchem, Ridderkerk, Zwolle, Groningen en Zetten. De nieuwe locaties openen in Rotterdam, Dordrecht, Nijmegen/Groesbeek, Sneek, Emmeloord en Horst. In 2020 volgt een eindrapport over de pilot. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden