Aantal rechtszaken met gemeenten over zorgconflict stijgt

Gemeenten worden sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) vaker voor de rechter gesleept vanwege een zorgconflict. Werden gemeenten voor 2015 gemiddeld zo'n 1.100 keer voor de rechter gedaagd, in de eerste negen maanden van dit jaar was het aantal rechtszaken al opgelopen tot 1.688. De wet werd dit jaar ingevoerd.

Redactie
Protest in Den Haag tegen overheveling van zorgtaken naar de gemeenten. Beeld ANP
Protest in Den Haag tegen overheveling van zorgtaken naar de gemeenten.Beeld ANP

Dit meldt nieuwssite NU.nl op basis van gegevens van de Raad voor de Rechtspraak. Ongeveer 400 duizend Nederlanders maken gebruik van een of meerdere voorzieningen van de nieuwe wet, zoals huishoudelijke hulp, dagbesteding of begeleiding.

Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor kwetsbare inwoners, en het afhandelen van verzoeken om hulp. Die zorg werd voorheen door het Rijk betaald krachtens de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Gemeenten krijgen sindsdien een kwart minder budget. Burgers moeten meer zelf doen en meebetalen naar draagkracht. Zo blijft de zorg betaalbaar, is het idee van het kabinet.

Een groot aantal conflicten met de gemeenten gaat over het aantal uren voor hulp in de huishouding. Een van de rechtszaken die speelde betrof bijvoorbeeld een bewoner van Helmond die eerder 1 uur en 45 minuten kreeg toegewezen. Na een conflict wees de rechter haar vier uur toe.

Gemeenten worden ook veel door de rechter op hun vingers getikt omdat ze te weinig onderzoek naar de persoonlijke situatie van iemand doen. De meeste rechtszaken speelden in Amsterdam (191), gevolgd door Utrecht (116), Rotterdam (53) en Waalwijk (34).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden