nieuwsraad voor de rechtspraak

Aantal rechtszaken blijft dalen, maar de rechtspraak is nog steeds ‘robuust’

De daling van het aantal rechtszaken zette ook het afgelopen jaar door, zij het licht. Ongeveer 1,5 miljoen zaken kwamen in 2018 bij de rechtbanken binnen, 50 duizend minder dan het jaar ervoor, een afname van ongeveer 3 procent. Dit blijkt uit het jaarverslag van de Raad voor de Rechtspraak, dat maandag is gepubliceerd. In 2013 waren er 1,7 miljoen zaken.

Beeld ANP XTRA

Vooral het aantal kantonzaken, civiele zaken en bestuurszaken neemt af, onder meer het aantal incassozaken en alimentatiezaken. De Raad voor de Rechtspraak denkt dat de gestegen griffiekosten bijdragen aan deze daling. Het aantal strafzaken nam met 4 procent af, tot 163 duizend zaken. Het aantal zaken rond uithuisplaatsingen van kinderen en gedwongen opnamen nam juist iets toe, met ongeveer 2 procent.

De rechtspraak kampt met geldgebrek; vorig jaar was het tekort bijna 40 miljoen euro. De rechtbanken krijgen per zaak betaald, waardoor een daling van het aantal zaken direct gevolgen heeft voor de tekorten. Maar dat is niet de enige reden voor de rode cijfers. Ook zijn er grote problemen met de digitaliseringsprojecten die niet goed uitpakken en zijn stopgezet. Ondertussen klagen veel werknemers  binnen de rechtspraak over een hoge werkdruk. De complexiteit van de zaken neemt juist toe, terwijl het rijk bezuinigingen oplegt. De raad voor de rechtspraak verwacht dat het tekort verder oploopt.

‘Om haar rol in binnen de rechtsstaat goed te kunnen vervullen en om te kunnen investeren in de toegankelijkheid, moet de rechtspraak over voldoende financiën beschikken, en op dit moment heeft de rechtspraak haar financiën niet op orde’, aldus Henk Naves, voorzitter van de raad voor de rechtspraak. ‘Aan de andere kant toont de rechtspraak zich ondanks de problemen robuust, en handelde 1,5 miljoen zaken af, ondanks alle organisatorische tegenslagen.’

Naves noemt in het jaarverslag ook positieve ontwikkelingen. Zo kiezen rechters vaker voor nabijheid, als bij bemiddeling door een buurtrechter. Die ontwikkeling komt volgens hem de toegankelijkheid van de rechtspraak ten goede.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden