Aantal opgelegde doodstraffen stijgt 'alarmerend'

De doodstraf wordt wereldwijd vaker opgelegd om misdaad en terrorisme te bestrijden. Het aantal doodvonnissen ging het afgelopen jaar met ruim een kwart omhoog in vergelijking met het jaar ervoor.

null Beeld null

In totaal werden zeker 2466 doodvonnissen uitgesproken, meldde Amnesty International vandaag. De mensenrechtenorganisatie vindt het een 'alarmerende stijging'. Vooral landen als Egypte en Nigeria legden vaker een doodvonnis op. In Egypte ging het om honderden gevallen na de binnenlandse onrust.

Tussen het uitspreken en uitvoeren van de doodstraf zit nog wel een verschil. Want het aantal geregistreerde daadwerkelijke executies daalde met ruim een vijfde tot 607. China is daarbij buiten beschouwing gelaten. Daar zijn meer executies dan in alle andere landen samen. Het zou daar gaan om duizenden executies, maar de cijfers zijn staatsgeheim.

De doodstraf is wat het aantal landen betreft ook op de weg terug. In 1995 vonden er nog in 41 landen executies plaats, nu nog in 22.

Onderdrukking
In een aantal landen gebeurde dat wegens 'terrorisme', zoals in China, Pakistan, Iran en Irak. Verder gingen Noord-Korea, Iran en Saudi-Arabië 'door met het misbruiken van de doodstraf als middel om afwijkende politieke meningen te onderdrukken', aldus Amnesty.

Weer andere landen, als Jordanië, de VS en Indonesië, executeerden criminelen. 'Dat soort landen houdt zich voor de gek', stelt de organisatie. 'Want er is geen bewijs dat executie afschrikwekkender werkt dan andere vormen van straf.'

Verder werden in de wereld doodvonnissen uitgesproken voor 'overspel', 'blasfemie' (godslastering) en 'tovenarij'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden