Nieuws

Aantal noodmeldingen bij politie niet eerder zo hoog: ‘Wat is er aan de hand in de samenleving?’

De politie kreeg afgelopen jaar meer 112-meldingen dan ooit. Terwijl er minder ‘klassieke’ criminaliteit was, moesten de eenheden vaker handhaven bij demonstraties en rellen. Ook kregen zij meer te maken met intimidatie en geweld.

Anna de Haas
De Alarmcentrale 112 van de politie in Driebergen.  Beeld Marco Okhuizen / Hollandse Hoogte
De Alarmcentrale 112 van de politie in Driebergen.Beeld Marco Okhuizen / Hollandse Hoogte

De politie spreekt van een duidelijke verschuiving naar meer ‘repressief optreden’ in de woensdag verschenen jaarverantwoording 2021. ‘Als ik zie hoe fors de tegenstellingen soms zijn, dan rijst de vraag wat er in de samenleving aan de hand is’, stelt korpschef Henk van Essen in het jaarverslag. De ‘klassieke’ criminaliteit, waaronder woninginbraken, overvallen en straatroven, nam voor het derde jaar op rij af. De politie registreerde ruim 741 misdrijven, 7 procent minder dan vorig jaar. Tegelijkertijd steeg het aantal noodmeldingen met 150 duizend naar 3,2 miljoen.

Maatschappelijke onvrede, mede veroorzaakt door de coronamaatregelen, is volgens politie de belangrijkste oorzaak. ‘2021 gaat de boeken in als een jaar waarin de tegenstellingen in de samenleving soms fors waren’, concludeert Van Essen. De vele coronarellen en demonstraties hadden de nodige impact op de werkdruk bij de politie, waar toch al sprake is van krapte. Een woordvoerder laat weten dat er afgelopen jaar 800 duizend overuren zijn gemaakt door de extra handhaving en ME-inzet, waardoor de personeelskosten ruim 44 miljoen euro hoger uitvielen.

Intimidatie en bedreiging

Door de maatschappelijke onrust werd de politie het afgelopen jaar ook vaker geconfronteerd met intimidatie en bedreiging. Gemiddeld werd er per dag door 35 politiemedewerkers een incident gemeld, variërend van een scheldpartij tot bedreiging of zelfs mishandeling.

De intimidatie richting journalisten, politici en wetenschappers en de bedreigingen uit de onderwereld namen eveneens toe. Met de moord op Peter R. de Vries als treurig dieptepunt, aldus Van Essen. De korpschef noemt de bedreigingen in het jaarverslag de ‘bijl aan de wortels van onze rechtsstaat’. ‘Het is volgens hem aan de gehele samenleving om hierin een grens te trekken. Daarbij hebben wat mij betreft – naast de politie – ook ouders, scholen, jeugdwerk, werkgevers en media nadrukkelijk een rol.’

Door de toegenomen dreiging gaat de politie de beveiliging van personen voortaan, naast opsporing en noodhulp, tot hoofdtaak rekenen. Door speciale teams op te zetten, hoopt de leiding de basisteams te ontlasten die de beveiliging nu als neventaak op hun bord krijgen. Daarnaast wil de politie meer aandacht geven aan het beroepsgerelateerde letsel, dat gepaard gaat met verharde werkomstandigheden van agenten. In 2020 concludeerde de Ombudsman al dat de politie te weinig deed voor medewerkers met trauma’s en ptss.

Cybercrime

Om de krapte op de werkvloer aan te pakken, heeft de politie haar hoop gevestigd op de nieuwe tweejarige politieopleiding PO21. Vanaf 2023 brengt die opleiding een hoop nieuwe collega’s, aldus de korpsleiding. In de tussentijd zal de politie naar eigen zeggen samen met het Openbaar Ministerie en gemeenten nog scherpere keuzes moeten maken in wat wel en niet wordt opgepakt.

Cybercrime blijft in ieder geval een prioriteit voor de politie. Net als voorgaande jaren nam het aantal online misdrijven toe. Vooral het gebruik van ransomware − waarbij computersystemen gegijzeld worden en de eigenaren gigantische bedragen moeten neertellen om weer toegang te krijgen − is hard gestegen.

Het afgelopen jaar heeft de politie veertig onderzoeken naar cybercrime afgerond, waarbij onder meer een ransomwarebende werd opgepakt die in 71 landen actief was. Ook wist de Nederlandse politie in samenwerking met andere landen twee grote criminele berichtendiensten op te rollen. De miljoenen berichten van criminelen die daarbij werden onderschept, resulteerden volgens de politie in tientallen invallen en arrestaties.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden