Aantal nieuwe niet-westerse agenten in opleiding verdubbeld tot 13 procent

Het aantal niet-westerse allochtonen dat begint aan de Politieacademie is in drie jaar verdubbeld van 6,4 naar 13 procent. Het kan een bescheiden succes genoemd worden voor de politie die zich tot doel heeft gesteld een meer divers politiekorps te creëren.

Eén van de beelden die gebruikt wordt in de campagne om een meer divers politiekorps te promoten. Beeld Politie

Over de linie is het aantal allochtonen sinds de politie in 2013 is begonnen met de metingen toegenomen van 10,2 procent naar 17 procent. De cijfers zijn gebaseerd op het eerste moment waarop zij instroomden aan de Politieacademie, na de zomer volgt weer een moment. Verwacht wordt dat het percentage allochtone agenten in spé aan de Politieacademie in 2016 uiteindelijk rond de 20 procent zal uitkomen.

'Een divers politiekorps is een operationele noodzaak. Om ons werk goed te kunnen doen hebben wij diversiteit nodig', licht de politie de cijfers toe. Het gaat hierbij expliciet niet alleen om allochtonen die de opleiding tot surveillant, hoofdagent of rechercheur, maar ook om bijvoorbeeld homo's en transgenders.

De politie heeft 800 duizend euro beschikbaar om de diversiteit binnen het korps te bevorderen. Dit doen ze onder meer met een campagne waarin 'echte agenten' vertellen over hun werk en advertorials op de razendpopulaire website Marokko.nl. Of de stijging te wijten is aan deze campagne is niet duidelijk.

Daarnaast wordt in de selectieprocedure van de opleiding de voorkeur gegeven aan sollicitanten met kennis van verschillende culturen, 'verkregen door werkervaring of achtergrond'.

Definitie allochtoon

De politie hanteert de CBS-definitie van het begrip allochtoon. Die luidt: 'Persoon die in Nederland woonachtig is en van wie ten minste één ouder in het buitenland is geboren.' Een niet-westerse allochtoon is volgens deze defnitie een persoon wiens moeder afkomstig is uit een niet-westers land. Als de moeder in Nederland is geboren, dan geldt het geboorteland van de vader.

Het totale aantal allochtonen bij de politie is op dit moment onbekend, omdat de politie geen gegevens over etniciteit mag bijhouden in haar systemen. Voor dit onderzoek is agenten in spé bij hun inschrijving gevraagd of ze hun afkomst wilden noteren, dit was op vrijwillige basis. Bijna alle kandidaten hebben dit gedaan. De gegevens zijn weer gewist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.