Aantal nieuwe gevallen van SARS in Peking neemt af

Uit Peking zijn vrijdag de minste SARS-slachtoffers gemeld sinds China op 20 april open kaart begon te spelen. Met de bewering dat de epidemie in de hoofdstad op haar retour is, juicht China volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) echter te vroeg....

Van onze correspondent Jan van der Putten

China telt nu tweederde van de ruim zevenduizend SARS-gevallen in dertig landen en 230 van de ruim vijfhonderd doden. Gisteren kwamen er landelijk zes doden en 118 nieuwe gevallen bij. In Peking, het epicentrum van de epidemie, steeg het dodental met twee tot 114 en het aantal zieken met 48 tot tot 2177, de geringste stijgingen sinds de ommekeer op 20 april.

Hardnekkig gaat het gerucht dat de opgaven vanaf die datum een groot aantal slachtoffers bevatten uit de periode dat de ziekte nog werd doodgezwegen. Men zou nu het aantal verzwegen slachtoffers hebben 'ingehaald'.

De komende directeur-generaal van de WHO, Jong-Wook Lee, was gisteren in China. Minister Li Zhaoxing van Buitenlandse Zaken zei hem dat de SARS-situatie 'zeer ernstig' is. Het Bureau Volksgezondheid van Peking zag echter bemoedigende tekenen, een conclusie die de WHO voorbarig vindt. Een woordvoerster zei dat China nog altijd veel relevante gegevens niet doorspeelt, 'al gaat het beter'.

De scholen in Peking blijven dicht, maar als teken van nieuwe hoop gaat het toelatingsexamen voor de universiteit volgende maand gewoon door. SARS blijft echter het leven in de hoofdstad geheel beheersen. Op vier bouwterreinen, in drie woonblokken en 126 medische instellingen worden ruim achttienduizend mensen in quarantaine gehouden.

In Shanghai (zestien miljoen inwoners) is de eerste SARS-dode gevallen. Het aantal zieken steeg van twee tot zes. Bij twaalf mensen wordt de infectie vermoed. In Shanghai gelden strenge voorzorgsmaatregelen. Iedereen die uit SARS-gebieden komt, moet twee weken in quarantaine. Niettemin konden twee besmette echtparen uit Binnen-Mongolië vrij binnenkomen.

In Tianjin (negen miljoen inwoners) zijn 132 mensen plotseling ziek geworden. Ze zijn besmet door een hartpatiënt die uit angst voor SARS was weggevlucht uit Peking. Op het platteland zijn duizenden uit Peking gevluchte migranten geïnterneerd in scholen en op verlaten fabrieksterreinen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden