Aantal nieuwe asielzoekers Duitsland aanzienlijk gedaald

In de afgelopen zes maanden hebben 222 duizend asielzoekers zich in Duitsland geregistreerd. Dat cijfer is een stuk lager dan die van het jaar ervoor: in 2015 kwamen nog bijna 1,1 miljoen asielzoekers aan.

Thomas de Maizière tijdens de persconferentie vrijdag. Beeld reuters
Thomas de Maizière tijdens de persconferentie vrijdag.Beeld reuters

Dat maakte de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière (CDU), vrijdag bekend. De afname is volgens hem een gevolg van het aflsuiten van de Balkanroute en de EU-deal met Turkije.

De cijfers daalden sterk na januari 2016, toen nog 91 duizend asielzoekers aankwamen. In juni was dat aantal nog maar 16 duizend. De Maizière zei ook dat Italië 'zich correct gedraagt'. Het registreert nu alle vluchtelingen die aankomen in plaats van ze enkel door te sluizen naar andere landen.

Toename migranten uit Tsjetsjenië

Van de asielzoekers die vorig jaar aankwamen is vastgesteld dat het vooral om Syriërs gaat (75 duizend). Andere veelvoorkomende nationaliteiten zijn Afghaans (39 duizend) en Iraaks (38 duizend). Wel ziet de minister van Binnenlandse Zaken een toename van migranten uit Tsjetsjenië.

De Maizière benadrukt dat de EU-deal en het afsluiten van de Balkanroute geen permanente oplossing is, maar dat er vooruitgang geboekt wordt.

Lees ook:

Reportage vluchtelingenstudenten: Syriërs die lesgéven, dat is de droom. Met een lerarenopleiding krijgt Merkels 'wir schaffen das' vorm - of zomaar ergens in een apotheek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden