Aantal Museumkaarten blijft groeien: ruim 1.3 miljoen kaarthouders leggen 9 miljoen bezoeken af

Het ene na het andere museum meldde in de afgelopen weken dat het aantal bezoekers in 2017 is toegenomen. Het viel te verwachten dat het aantal houders van een Museumkaart, waarmee ruim vierhonderd musea in Nederland gratis zijn te bezoeken, ook zou zijn gegroeid. Maandag werd dat bevestigd door de Museumvereniging, uitgever van de kaart: er zijn nu 1.350.000 Museumkaarten in omloop, 3,9 procent meer dan in 2016.

Lange wachtrij in het Rijksmuseum Foto anp

Het aantal Museumkaarten groeit al meer dan tien jaar spectaculair. In 2003 waren er nog maar 300 duizend houders van zo'n kaart. Museumbezoek zit in de lift. Er worden veel aansprekende tentoonstellingen gemaakt en musea weten steeds beter het publiek te bereiken, doordat ze na hun verzelfstandiging meer als ondernemers zijn gaan opereren. Wel is de groei van de Museumkaart aan het afvlakken. Sinds 2012 kwamen er jaarlijks 100.000 kaarthouders bij. In 2017 waren dat er nog maar 50.000.

Met de kaart werden vorig jaar in totaal 8,7 miljoen bezoeken afgelegd, 200 duizend meer dan in 2016. Gemiddeld ging het om 6,6 bezoeken per kaarthouder. Aan de musea die meedoen aan de Museumkaart werd 62 miljoen euro uitgekeerd als vergoeding voor de gratis bezoeken. Dat is flink meer dan het jaar daarvoor, toen 54,6 miljoen euro werd uitbetaald.

De Museumkaart is een commercieel product, maar er wordt geen winst mee gemaakt. Musea verdienen ongeveer 40 procent minder aan een Museumkaarthouder dan aan een bezoeker die de normale entreeprijs betaalt. De inkomstenderving wordt goedgemaakt doordat de Museumkaart tot meer bezoek leidt en hogere inkomsten van museumrestaurants en -winkels.

Volgens de Museumvereniging is in 2017 de vraag toegenomen naar 'Kidskaarten', de Museumkaart voor jongeren tot en met 12 jaar. Ook stijgt onder de kaarthouders het aandeel mensen met een mbo-opleiding of een modaal inkomen. De Museumkaart bestaat al sinds 1980 en heette vroeger Museumjaarkaart. Een Museumkaart kost 59,90 euro voor volwassenen en 32,45 euro voor jongeren.

Meer over