NieuwsCriminaliteit asielzoekers
Aantal misdrijven door asielzoekers stijgt, vooral door mensen uit ‘veilige landen’
Het aantal geregistreerde misdrijven door asielzoekers is vorig jaar weer gestegen. De politie noteerde 27 procent meer incidenten waarbij een asielzoeker betrokken was, het aantal incidenten op asielzoekerscentra nam toe met 30 procent.
Dit blijkt uit cijfers die het ministerie van Justitie woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In totaal waren asielzoekers in 2019 bijna vijfduizend keer betrokken bij een misdrijf. In het merendeel van de gevallen (59 procent) was de verdachte een vreemdeling uit een zogeheten veilig land, wat betekent dat ze nauwelijks kans maken op een verblijfsvergunning.
Bij de misdrijven gaat het vooral om vermogensdelicten zoals diefstal en inbraak: ruim 3.500. Asielzoekers waren 665 keer betrokken bij geweldsmisdrijven. 30 keer werd een poging gedaan tot moord, 2 keer werd daadwerkelijk een moord gepleegd.
In asielzoekerscentra zelf werden in 2019 ruim zeventienduizend incidenten geregistreerd. Daarbij gaat het in de meeste gevallen (ruim tienduizend) om overtreding van de huisregels. In ruim vijfduizend gevallen was er sprake van agressie en geweld tegen personen. Twee asielzoekers pleegden zelfmoord.
Het grootste deel van de cijfers kwam drie weken geleden al in de publiciteit via een uitgelekt concept-rapport. De cijfers onderstrepen dat veel van de overlast en criminaliteit worden veroorzaakt door asielzoekers uit veilige landen zoals Algerije en Marokko.
Worsteling
De politiek worstelt al jaren met de aanpak van deze groep, die 13 procent uitmaakt van het totaal aantal asielzoekers, maar verantwoordelijk is voor bijna 60 procent van de misdrijven door asielzoekers. Ze kunnen niet zomaar worden teruggestuurd. Het recht op een asielprocedure is verankerd in de Europese wetgeving, bovendien weigeren de landen van herkomst deze asielzoekers vaak terug te nemen.
Wel zijn er andere maatregelen genomen. Zo zijn er drie ketenmariniers aangesteld, handhavers die moeilijke asielzoekers in de gaten houden en ze eventueel gebiedsverboden opleggen of detineren. Ook is er zwarte lijst opgesteld met de meest hardnekkige overlastgevers. In Hoogeveen is een aparte locatie ingericht om de ergste raddraaiers binnen te houden.
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol kondigde aan dat zij nog een extra ketenmarinier gaat aanstellen. Bovendien stelt zij 1 miljoen euro beschikbaar voor lokale initiatieven. Volgens Broekers-Knol tast overlast door asielzoekers het draagvlak onder de opvang aan.
In Nederland verbleven in 2019 gemiddeld 24 duizend asielzoekers in azc’s. Dat is ruim drieduizend meer dan het jaar daarvoor.
Henk Wolthof pakt overlastgevende asielzoekers aan: ‘Je kunt binnen vijf minuten buiten staan’
Wolthof is een van de drie ketenmariniers die groepen overlastgevende asielzoekers moeten aanpakken. ‘We willen ervoor zorgen dat de echte asielzoeker hier veilig zit.’