Aantal misdrijven daalt opnieuw - tot onder een miljoen

In ruim acht jaar tijd is het aantal geregistreerde misdrijven in Nederland met een kwart (26 procent) afgenomen tot minder dan een miljoen. De daling geldt voor alle soorten misdrijven, maar is het grootst bij vernielingen en misdrijven tegen de openbare orde. Dat blijkt uit cijfers waar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag mee komt.

Archiefbeeld Beeld anp
ArchiefbeeldBeeld anp

De geregistreerde criminaliteit vertoont al jaren een dalende trend. Werden in 2007 nog 1,3 miljoen misdrijven geregistreerd, in 2015 waren dat er ongeveer 960 duizend. Niet alleen het aantal misdrijven nam af, ook het aantal geregistreerde verdachten daalde, van 497 duizend in 2007 naar vorig jaar bijna 284 duizend.

Die daling zien we volgens het statistiekbureau ook terug in het aantal zaken die werden behandeld door het Openbaar Ministerie (OM) en de rechtbanken. Zo handelde het OM vorig jaar 205 duizend zaken af, een kwart minder dan in 2007.

Betere beveiliging

Jan van Dijk, emeritus hoogleraar criminaliteit aan Universiteit van Tilburg, zegt tegen NPO Radio 1 dat de daling voor de hele westerse wereld geldt. Na de misdaadgolf eind vorige eeuw zou er meer geïnvesteerd zijn in beveiliging en bescherming tegen diefstal en inbraak, waardoor het moeilijker is geworden om op een lucratieve manier aan misdaad deel te nemen. Hij sluit echter niet uit dat er een nieuwe misdaadgolf volgt wanneer mensen ten gevolge van verhoogde veiligheid minder oplettend worden. Ook groeiende technologische mogelijkheden, waaronder internetcriminaliteit, bieden kansen voor criminelen, aldus Van Dijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden