Aantal misdrijven daalt in zeven jaar met bijna een kwart

Het aantal misdrijven in Nederland is vorig jaar gedaald. Hiermee zet de daling, die al zeven jaar te zien is, door. In 2014 registreerde de politie iets meer dan 1 miljoen misdrijven. In 2007 waren dat er nog 1,3 miljoen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Deze daling van 23 procent is te zien bij alle soorten misdrijven, van geweldsmisdrijven tot vernielingen en misdrijven tegen openbare orde en gezag.

Door de daling van het aantal verdachten hebben het Openbaar Ministerie (OM) en de rechter minder zaken gedaan. Het OM handelde 220.000 zaken af in 2014, een vijfde minder dan in 2007.

Het totaal aantal door de politie geregistreerde verdachten daalde met een derde, van 497.000 naar 312.000. Bij die 312.000 gaat het om 215.000 verschillende mensen. Sommige verdachten worden binnen een jaar meerdere keren aangehouden. Het aantal minderjarige verdachten dat minstens één keer als verdachte werd geregistreerd, daalde met meer dan de helft: van 53.000 naar 23.000.

Het aantal personen dat zegt slachtoffer te zijn geworden van criminaliteit vertoont een vergelijkbare dalende trend.

Bovenstaande cijfers komen uit de jaarlijkse publicatie Criminaliteit en rechtshandhaving van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), de Raad voor de rechtspraak en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

null Beeld anp
Beeld anp

Cijfers zeggen niet veel

Het bericht dat het aantal misdrijven in Nederland daalt, zegt volgens politiebond ACP niet zoveel. Voorzitter Gerrit van de Kamp hecht 'weinig waarde' aan de cijfers. 'Om allerlei redenen doen mensen minder snel aangifte. En bovendien zijn er strafbare feiten die in dit onderzoek niet worden meegenomen. Vormen van fraude bijvoorbeeld, of het nou in de zorg is, in de verzekeringswereld of op het gebied van cybercrime', aldus Van de Kamp. Ook de sociale veiligheid wordt niet gemeten. 'Het veiligheidsgevoel van de mensen staat niet in relatie tot deze cijfers.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden