Nieuws

Aantal migranten dat illegaal EU binnenkomt stijgt fors, onder wie steeds meer vluchtelingen uit Afghanistan

Zeker 82 duizend migranten en vluchtelingen zijn in de eerste zeven maanden van dit jaar illegaal de Europese Unie binnengekomen. Dat is 59 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen veel landsgrenzen nog potdicht zaten vanwege corona.

Carlijne Vos
Een groepje Afghanen loopt over een bergpad richting Tatvan in Turkije. Steeds meer Afghanen ontvluchten hun roerige land, waar de Taliban terrein winnen, op zoek naar een veiliger leven.  Beeld Chris McGrath / Getty
Een groepje Afghanen loopt over een bergpad richting Tatvan in Turkije. Steeds meer Afghanen ontvluchten hun roerige land, waar de Taliban terrein winnen, op zoek naar een veiliger leven.Beeld Chris McGrath / Getty

De forse stijging die de Europese grensbewakingorganisatie Frontex donderdag bekendmaakte, komt op een moment dat er grote zorgen bestaan over een nieuwe vluchtelingenstroom uit Afghanistan. De opmars van de Taliban na het vertrek van de Amerikanen heeft al tienduizenden burgers op de vlucht gejaagd naar buurlanden als Pakistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Iran en door naar Turkije, dat al miljoenen Syrische en Afghaanse vluchtelingen herbergt.

Nadat Turkije begin vorig jaar dreigde de grens met Griekenland open te zetten om politieke druk op de EU uit te oefenen, doet nu president Loekasjenko van Belarus hetzelfde aan de grens van Litouwen uit woede over de Europese sancties tegen zijn land. Alleen al in juli kwamen 3.000 migranten de grens over, vooral uit Irak. Loekasjenko zou migranten hebben aangemoedigd door visumvrije reizen mogelijk te maken tussen Bagdad en Minsk. Hetzelfde dreigt hij te doen voor migranten uit andere landen in het Midden-Oosten en Afrika. Litouwen heeft inmiddels steun toegezegd gekregen van de EU en Frontex voor de opvang van migranten en grensbewaking.

Afghanistan

De opvallendste stijging ziet Frontex op de zogeheten Westelijke Balkan-route, waar 22.600 illegale oversteken zijn geteld, een stijging van 90 procent ten opzichte van 2020. Vooral in juli nam het aantal illegaal binnengekomen migranten toe. De migranten komen vooral uit Syrië en Afghanistan, hetgeen de vrees voedt dat de EU snel de gevolgen gaat voelen van de rap verslechterende situatie in Afghanistan.

Op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis in 2015 vluchtten een miljoen Syriërs naar Europa. Na de chaotische taferelen op de vluchtroutes en in de opvangkampen namen de antimigratiesentimenten in de EU toe. De EU heeft sindsdien fors geïnvesteerd in grensbewaking, maar is er door de toegenomen verdeeldheid tussen de lidstaten nog steeds niet in geslaagd een nieuw migratiebeleid te ontwikkelen dat voorziet in veilige legale routes voor ‘echte’ oorlogsvluchtelingen en een eerlijke verdeling van asielzoekers over de EU-landen.

Het aantal vluchtelingen en migranten dat via Griekenland de EU probeert binnen te komen is wel afgenomen, zo blijkt uit de cijfers van Frontex. De schrijnende opvangsituatie op de Egeïsche eilanden en de nieuwe muur langs de landsgrens met Turkije heeft dus waarschijnlijk effect. Migranten kiezen nu voor Bulgarije en noordelijker langs de oostgrenzen van de EU.

Reddingsacties op zee

De route via Libië en Tunesië naar Italië is nog steeds populair met ruim 30 duizend oversteken in de eerste zeven maanden van dit jaar, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2020. Vorige week werden nog honderden migranten gered bij diverse reddingsacties voor de kust van Libië en Tunesië, en na dagen van moeizaam onderhandelingen in Sicilië aan wal gebracht.

In Tunesië zien de autoriteiten een forse toename van Afrikaanse migranten die vanuit de Tunesische kust proberen de oversteek te maken naar de EU. Donderdag maakten de autoriteiten bekend dat zes Afrikaanse migranten, onder wie vier kinderen, van dorst zijn omgekomen in de Sahara woestijn. De temperatuur liep er woensdag op tot 50 graden Celsius.

Op de meest westelijke routes – van Marokko naar Spanje en West-Afrika naar de Canarische Eilanden – valt op dat er een forse toename is van het aantal Algerijnen dat wordt onderschept of aankomt, meldt Frontex. De toename wordt verklaard vanuit de verslechterde economische en politieke situatie in het land.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden