Aantal leerlingen dat naar basisschool gaat, neemt snel af

Het aantal kinderen dat naar de basisschool gaat, neemt flink af. In 2012 waren het er nog anderhalf miljoen, in 2025 zijn het er 100 duizend minder - een daling van 7 procent. In sommige gemeenten neemt het aantal leerlingen met een derde of meer af, waardoor scholen zullen moeten sluiten.

'Nu zijn de kinderen uit huis en slaat de vergrijzing toe.' Beeld anp

Dat blijkt uit de bevolkingsprognoses in De Nederlandse bevolking in beeld, dat woensdagavond werd gepresenteerd. In deze publicatie geven het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de ruimtelijke gevolgen weer van een veranderende bevolkingssamenstelling.

Volgens de prognoses zal het aantal basisschoolleerlingen in de meeste gemeenten in 2025 zijn gedaald, soms zelfs met 25 tot 30 procent. Zo had de gemeente Súdwest Fryslân in 2012 circa 8.500 kinderen op de basisscholen, over tien jaar zijn dat er nog maar 6.500.
De krimp treft echter niet alleen perifere gebieden als Friesland of Twente, maar ook dorpen rondom de grote steden, zoals Aalsmeer, Houten en De Bilt. 'Daar gingen babyboomers met hun gezinnen wonen', zegt Femke Daalhuizen van het PBL. 'Nu zijn de kinderen uit huis en slaat de vergrijzing toe.'

Concurrentie
De krimp heeft volop de aandacht van het ministerie van Onderwijs, aldus een woordvoerder. Zo wordt het scholen in gebieden met afnemende leerlingenaantallen eenvoudiger gemaakt te fuseren.
Toch maakt Rinda den Besten van de PO-raad, de koepel van basisscholen, zich zorgen. 'Scholen in krimpregio's beconcurreren elkaar totdat er één onder de opheffingsnorm valt. Gemeenten in krimpregio's zouden meer met elkaar moeten afspreken welke scholen blijven bestaan en welke verdwijnen. Zodat de diversiteit van het onderwijsaanbod gewaarborgd blijft.'

De grote steden zien het aantal basisschoolkinderen juist toenemen. Zo groeit het aantal basisschoolkinderen in Utrecht tot 2025 met ruim negenduizend, een stijging van 33 procent. Ook Rotterdam, Den Haag, Haarlem en Groningen krijgen met groei te maken. 'Sinds de binnensteden zijn opgeknapt en er Vinexwijken zijn bijgekomen is de stad weer populair bij jonge gezinnen', zegt Daalhuizen van het PBL. Amsterdam krijgt er in absolute aantallen de meeste kinderen bij: bijna elfduizend - een toename van 17 procent. Dat is aanzienlijk meer dan de voorspelling van de gemeente zelf, die rekening houdt met een toename van 7 procent. 'Als deze cijfers kloppen, hebben we wel iets bij te stellen', zegt een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden