Aantal leden bij linkse partijen fors gestegen

De linkse politieke partijen hebben vorig jaar een flinke ledenwinst geboekt...

Over de hele linie steeg het ledental van de in de Tweede Kamer vertegenwoordigde partijen van 290.488 op 1 januari 2002 tot 310.876 duizend op 1 januari 2003, een toename met ruim twintigduizend.

Dat heeft het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen in Groningen dinsdag bekendgemaakt. De grootste stijger is de SP, die ruim negenduizend nieuwe leden verwelkomde. Daarna volgt GroenLinks met een stijging van 3400. Ook de PvdA, waarvan het ledental sinds het midden van de jaren tachtig vrijwel onafgebroken daalde, boekte een ledenwinst van 2688.

De totale groei met twintigduizend leden komt deels voor rekening van nieuwe partijen die in de Tweede Kamer kwamen. De Lijst Pim Fortuyn is goed voor 4100 leden en Leefbaar Nederland voor 1237.

Alleen de VVD, de ChristenUnie en de SGP weten niet te profiteren van de belangstelling. De VVD verloor duizend van haar 47 duizend leden. Het CDA, qua ledental met 79 duizend nog steeds veruit de grootste, boekte een winst van duizend.

GroenLinks, PvdA en D66 rapporteren een sterkere ledengroei na de moord op Pim Fortuyn op 6 mei vorig jaar. De antilinkse stemming die toen ontstond, zou voor veel mensen aanleiding zijn geweest om lid te worden. De SP zegt al jaren te groeien.

Er lijkt inmiddels een eind gekomen aan de wilde verschuivingen in de opiniepeilingen van Maurice de Hond. Dinsdag was er slechts één wijziging in dat dagelijkse onderzoek. De VVD verliest een van haar 32 zetels aan de LPF, die er nu 8 krijgt. Het CDA blijft op 38 staan, de PvdA is met 41 zetels de grootste partij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden