Aantal klachten psychiatrisch zieken gestegen

Een psychiatrische patiënt wordt op zijn verjaardag opgesloten in de isoleercel, omdat hij zich razend en tierend verzet tegen het feestelijke verjaarspartijtje dat personeel en patiënten tegen zijn wil voor hem hebben georganiseerd....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Uit het woensdag verschenen jaarverslag van de stichting PVP blijkt dat de vertrouwenspersonen vorig jaar te maken kregen met 13.819 klachten en vragen, afkomstig van 7011 cliënten. Het aantal klachten bij de pvp is blijkens het jaarverslag met 8,5 procent gestegen, vooral doordat het aantal vertrouwenspersonen vorig jaar is toegenomen.

De opgesloten jarige had een week eerder al laten weten dat hij geen feestje wilde. Maar op zijn afdeling worden verjaardagen nu eenmaal altijd feestelijk gevierd. Protesten passen niet in dat programma. Een dag voor zijn verjaardag krijgt de patiënt te horen dat het feest moet doorgaan. Een gesprek met zijn psychiater levert niets op.

Vanwege wat in het jaarverslag wordt omschreven als 'heftig verbaal verzet' wordt de patiënt in de loop van de avond opgesloten in de separeer(isoleer)-cel. Samen met de pvp dient de patiënt een klacht in bij de directie. Die stelt hem in het gelijk en vindt zijn boosheid begrijpelijk.

De meeste klachten en vragen van psychiatrische patiënten hebben betrekking op de behandeling (18,9 procent), en de toepassing van dwang (15,4 procent). Van alle bijna veertienduizend vragen en klachten gingen er bijna 1200 over de bejegening en ongeveer 1500 over gedwongen opname.

Het overtreden van een regel wordt een patiënt soms zeer zwaar aangerekend, blijkt uit het verslag. Een gedwongen opgenomen patiënt gaat zonder iemand in te lichten winkelen in een stad, tachtig kilometer verderop. Daar aangekomen belt hij het ziekenhuis om te zeggen waar hij is. De behandelaars sturen onmiddellijk twee verpleegkundigen in een taxi om de regelschender op te halen.

Een tijdje later krijgt de patiënt een forse taxirekening. Het ziekenhuis had de kosten voorgeschoten, maar verhaalt de ritprijs op de patiënt. Die weigert: híj had niet om de taxi gevraagd. Na bemiddeling door de vertrouwenspersoon trekt het ziekenhuis de rekening in.

De stelregel: wie niet horen wil, moet voelen, wordt in de psychiatrie nog steeds gehanteerd. Zo komt het geregeld voor dat een vrouw geen eten krijgt. Het personeel wil haar op die manier dwingen om uit bed te komen, omdat zij anders volledig tot passiviteit vervalt. Als ze niet op een bepaalde tijd aan tafel zit, krijgt ze niets meer.

De behandelend psychiater weigert deze behandeling stop te zetten, 'omdat het nu eenmaal werkt'. De klachtencommissie vindt de klacht ongegrond. Omdat de patiënte vrijwillig is opgenomen, kan zij niet naar de rechter stappen. Een kort geding aanspannen tegen het ziekenhuis is de enige mogelijkheid, maar daarvoor schrikt de patiënte terug.

Een vrouw die zich regelmatig tot bloedens toe snijdt, wordt door haar behandelaars niet geholpen aan haar verwondingen. Ze moet maar een taxi nemen (en zelf betalen) naar het ziekenhuis in de buurt. Haar psychologe wil haar daardoor dwingen zichzelf minder te verwonden. Door bemiddeling van de pvp wordt de klachtencommissie ingeschakeld. Die beschouwt de hulpweigering door de psychologe als strafbaar en vindt dat de taxikosten aan de patiënte moeten worden vergoed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden