Aantal klachten over discriminatie vorig jaar gedaald

Het aantal klachten over discriminatie is vorig jaar met 8,6 procent afgenomen van 3928 (in 2002) naar 3589. Opvallend is de daling van meldingen over 'vijandige bejegening' in de vier grote steden....

Van onze verslaggeefster

De antidiscriminatiebureaus (ADB's) kunnen de daling van vijandige bejeging niet precies duiden. Het zou kunnen betekenen dat interetnische contacten verbeteren, ondanks de veronderstelde maatschappelijke verharding.

Maar er zou ook sprake kunnen zijn van een dalende meldingsbereidheid, vanwege het harde klimaat. Dat zou dan juist duiden op slechtere interetnische verhoudingen. 'En dan is de daling zorgelijk', aldus de ADB's.

Uit het jaaroverzicht blijkt verder dat opvallend veel Marokkanen klagen, 18,1 procent van de klagers is van Marokkaanse afkomst. Bij de ADB's in de grote steden komen relatief veel klachten binnen over de politie, het Openbaar Ministerie en de vreemdelingendienst: bijna tweemaal zoveel als bij de overige antidiscriminatiebureaus.

Het aantal klachten over discriminatie op grond van godsdienst is stabiel gebleven. In 2003 ging het om 7,5 procent van de klachten, die vooral door allochtonen (veelal moslims) werden ingediend. De meeste discriminatie doet zich voor in de context van buurt of wijk (20 procent) en op de arbeidsmarkt (17,7 procent).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden