nieuwsTrimbos Instituut

Aantal ketamine-incidenten bij EHBO-posten in 6 jaar vervijfvoudigd

Uitgaansdrug ketamine lijkt aan populariteit te winnen. In zes jaar tijd vervijfvoudigde het aantal ketamine-gerelateerde incidenten bij EHBO-posten en ambulancediensten. Dat meldt het Trimbos Instituut op basis van een maandag gepubliceerd rapport.

17,3 procent van de mensen die regelmatig uitgaan hebben ervaring met ketamine.Beeld ANP

Tussen 2009 en 2015 bleef het aandeel incidenten met ketamine op EHBO-posten stabiel; tussen de 3- en 4 procent. Sindsdien steeg het aandeel gestaag, naar 10 procent in 2018. Tot 2015 was het aandeel van ketamine-gerelateerde incidenten gemeld door ambulancediensten gemiddeld minder dan 1 procent, in 2018 steeg dit naar 5 procent. In het merendeel van de geregistreerd gevallen (60 procent) was ketamine gecombineerd met een of meerdere drugs – met name ecstasy, cocaïne of GHB.

Het pleziergebruik van ketamine komt volgens het Trimbos Instituut het meest voor onder jongvolwassenen die uitgaan, en de organisatie ziet signalen dat het gebruik in deze groep is toegenomen. Volgens de onderzoekers was ketamine aanvankelijk een drug voor slechts een selecte groep ervaren gebruikers, maar lijkt het nu gangbaarder te worden in meerdere stromingen van het uitgaanscircuit.

Het algemeen gebruik van ketamine is relatief laag: in 2018 zei 1,2 procent van de bevolking ketamine te hebben gebruikt. Ter vergelijking: voor cocaïne is dat 1,7 procent en voor ecstasy 2,8 procent. Maar de onderzoekers wijzen erop dat  de populariteit van ketamine onder mensen die veel uitgaan vele malen hoger is: in 2016 zei 17,3 procent van de mensen die regelmatig naar feesten gaan ervaring te hebben met ketamine. 

Effecten

Het gewenste effect van ketamine bij het uitgaan is een milde, dromerige staat die lijkt op de invloed van alcohol, waarbij gebruikers euforisch, lacherig en ontspannen zijn. Bij een (te) hoge dosering kunnen gebruikers een zogenoemde ‘K-hole’ ervaren. Ze kunnen zich dan niet bewegen, niet praten en lijken zich in een andere wereld te bevinden.

Het is niet bekend hoe groot de kans is op een verslaving van ketamine. Wel is bekend dat bij ketaminegebruik vrij snel tolerantie optreedt; de gebruiker moet hierdoor een steeds hogere dosis gebruiken om dezelfde gewenste effecten te ervaren. Een overdosering ketamine kan coma of overlijden als gevolg hebben door de verhoging van de hartslag en bloeddruk die ketamine geeft. 

Meer over ketamine en andere partydrugs

Ketamine tegen depressie
Alles heeft huisarts in ruste Harry al geprobeerd tegen zijn ernstige depressie. Niets helpt, tot hij ketamine ontdekt. De wetenschap is verdeeld, maar Harry leeft weer.

Narcostaat Nederland
Nederland is een narcostaat, waarschuwde de politie. De Volkskrant onderzoekt de drugsindustrie. Én de drugsgebruiker. Verbloemen dat ze drugs gebruiken doen jongeren steeds minder. Bewust leven gaat voor hen prima samen met een pilletje op zijn tijd, jonge ouders zien niet af van een lijntje coke.

‘Drugsgebruikers werken mee aan de ellende’
De politie wijst onbezorgde drugsgebruikers op de sinistere wereld die hun kick mogelijk maakt. Maar werkt die ontmoedigingstactiek ook?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden