Aantal Iraakse asielzoekers loopt snel terug

Het aantal Irakese asielzoekers dat naar Nederland komt, neemt met enkele honderden per maand af sinds staatssecretaris Cohen van Justitie Noord-Irak veilig verklaarde....

In november vorig jaar kwamen nog 938 Irakezen naar Nederland. Na het ambtsbericht van 12 november 1998 daalde het aantal naar 793 in december, 550 in januari en 336 vorige maand. Vorig jaar februari kwamen 541 Irakezen naar Nederland. Irak stond op de tweede plaats in de toptien van landen waar de meeste asielzoekers vandaan komen.

Volgens advocaten in het asielzoekerscentrum in Rijsbergen, waar alle snelle procedures van Irakese verzoeken worden afgehandeld, komen nog nauwelijks Irakezen in het centrum nadat de Haagse rechtbank twee weken geleden drie beroepen tegen uitwijzing had afgewezen. 'Justitie geeft sindsdien geen voorlopige vergunningen tot verblijf meer en dat nieuws is snel rondgegaan in Irak', concludeert rechtshulpverlener K. Snijders.

Volgens de woordvoerster van Cohen stelt hij de prognose over het aantal asielzoekers dat dit jaar naar Nederland komt, voorlopig niet bij. Dat houdt volgens haar geen verband met het vaststellen van de Voorjaarsnota . 'Het lastigste probleem bij de bekostiging van asielzoekers is de opvang van de uitgeprocedeerden. Dat blijft, ook als het aantal nieuwkomers wat afneemt.'

De rechtshulpverleners in het aanmeldcentrum in Zevenaar signaleren dat het aantal Dublin-claims de laatste twee weken afneemt. 'De ambtenaren van de IND leggen geen Dublin-claim neer in gevallen waarbij dat voorheen wel gebeurde', zegt asieladvocate T. Pondaag.

Vorige week werd het asielverzoek van een Rus, die een visum voor Frankrijk had, in behandeling genomen. Het argument van de IND-ambtenaar was volgens Pondaag dat de afdeling Dublin-claims het zo druk heeft.

Volgens Justitie is geen sprake van een beleidswijziging ten aanzien van Dublin-claims. Het is volgens de woordvoerster van Cohen altijd zo geweest dat de behandelende ambtenaar de afweging maakt of een claim wordt ingediend bij een land waar de betrokkene heeft verbleven of het asielverzoek in behandeling wordt genomen. 'Een Dublin-claim hóeft niet gelegd te worden', aldus Justitie.

VluchtelingenWerk laat weten liever te zien dat de IND iemand binnen 24 uur wegstuurt met een kennelijk ongegrond verklaard asielverzoek, dan met een Dublin-claim op zak. 'Dan is hij vrij om te gaan waar hij wil. Bij een Dublin-claim krijgt hij geen opvang, maar moet hij zich wel elke week melden bij het aanmeldcentrum. En de behandeling van een claim door Frankrijk kan maanden duren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden