Aantal gerechtelijke vooronderzoeken kan drastisch omlaag

Het aantal gerechtelijke vooronderzoeken (gvo's) dat door justitie wordt ingesteld, kan drastisch worden ingeperkt. Een groot deel van de gvo's wordt gevorderd door een officier van justitie om slechts één dwangmiddel te kunnen toepassen, zoals het aftappen van een telefoon....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dit staat in het rapport Onderzoek naar de huidige praktijk van het gerechtelijk vooronderzoek, dat in opdracht van het ministerie van Justitie is opgesteld door R. Honig van de Katholieke Universiteit Nijmegen. De onderzoekster heeft meer dan zeshonderd dossiers in vier arrondissementen ingezien en daarnaast rechter-commissarissen en officieren van justitie geïnterviewd. Justitie had om het onderzoek gevraagd in verband met de invoering van de wet 'Herziening gerechtelijk vooronderzoek'.

Honig concludeert dat dossiers van verdachten die bij dezelfde zaak zijn betrokken, regelmatig van inhoud verschillen. De rechter-commissarissen (rc's) - die formeel de gvo's leiden - en de advocaten ontvangen vaak laat dossiers, die bovenal niet zelden onvolledig zijn. De informatie in de dossiers is vaak summier, in het bijzonder als die afkomstig is van een Criminele Inlichtingendienst. 'Dat is sinds de IRT-affaire niet of nauwelijks veranderd', schrijft Honig. De onderzoekster vindt dat er meer controle moet zijn op de manier waarop de dossiers worden samengesteld.

In het rapport wordt verder een belangrijk knelpunt gesignaleerd: officieren van justitie zijn wegens tijdgebrek vaak afwezig bij verhoren en huiszoekingen die door henzelf zijn gevorderd. De aanklagers zelf vinden dit principieel onjuist en wensen hierin verandering.

In de toekomst zal de rechter-commissaris een grotere rol krijgen in het opsporingsonderzoek en het gerechtelijk vooronderzoek. Dat vloeit voort uit de aanbevelingen die de parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden heeft gedaan. Die adviezen worden door minister Sorgdrager van Justitie grotendeels overgenomen. Zo moet in de toekomst de rechter-commissaris beoordelen of een deal met een criminele getuige rechtmatig is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden