Aantal gemeenten in Nederland blijft dalen door herindelingen: per 1 januari acht minder dan vorig jaar

Het aantal gemeenten in Nederland blijft gestaag dalen door gemeentelijke herindelingen. Per 1 januari 2018 telt Nederland 380 gemeenten, acht minder dan een jaar eerder. In 2007 telde Nederland nog 443 gemeenten. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een man veegt zijn voortuintje aan in Hellum, Friesland. Aan de overkant van de straat staan verkiezingsborden met posters van politieke partijen voor de herindelingsverkiezingen. Beeld anp

Op 1 januari 2018 worden de nieuwe gemeenten Midden-Groningen, het eveneens Groningse Westerwolde en het Friese Waadhoeke gevormd. Twee keer gaat een gemeente geheel op in een andere gemeente die zijn naam houdt: Rijnwaarden en Zevenaar in Gelderland worden de nieuwe gemeente Zevenaar en Leeuwarderadeel wordt onderdeel van Leeuwarden. Dat een gemeente wordt opgesplitst en ondergebracht bij een andere gemeente, komt minder vaak voor. Dat gebeurt bij Littenseradiel, dat in 2018 opgaat in Leeuwarden, Súdwest-Fryslân en de nieuwe gemeente Waadhoeke.

In Friesland, Zuid-Holland en Noord-Holland nam de gemiddelde oppervlakte van gemeenten de afgelopen tien jaar naar verhouding het meest toe, met ruim een kwart. In deze periode steeg de gemiddelde bevolkingsgrootte van gemeenten naar verhouding het meest in Noord-Holland (37 procent), Zuid-Holland (36 procent) en Friesland (30 procent). Ook geboorte, sterfte en migratie hebben invloed op het aantal inwoners van een gemeente, naast de herindelingen.

Flevoland is de provincie met de hoogste gemiddelde oppervlakte (40 205 hectare) en het hoogste gemiddeld aantal inwoners per gemeente (67 970). Súdwest-Fryslân is sinds haar oprichting in 2011 de gemeente het grootste oppervlakte. Het Gelderse Westervoort heeft de kleinste oppervlakte (784 hectare). Voor 1 januari 2019 staan negen herindelingen op de planning, vooral in Groningen en Zuid-Holland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden