Aantal geldautomaten in kleine dorpen daalt drastisch

Na het bankkantoor verdwijnt ook de geldautomaat uit kleine dorpen. In vijf jaar tijd zijn er in Nederland duizend bankkantoren gesloten en duizend geldautomaten opgeheven.

null Beeld anp
Beeld anp

Dit blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank en onderzoeksbureau RBR. Vooral het aantal filialen is de laatste jaren drastisch afgenomen: met 30 procent naar 2.466 eind vorig jaar. De daling zal doorzetten, aangezien de Rabobank onlangs bekendmaakte bijna de helft van haar kantoren te sluiten.

Het aantal geldautomaten daalt pas sinds 2008 en is sindsdien met 13 procent gekrompen naar 7.569. Per miljoen Nederlanders zijn er nu zo'n 450 geldautomaten. In andere West-Europese landen zijn dat er gemiddeld veel meer, ruim 780.

Steeds meer inwoners van kleine kernen moeten naar een naburig dorp. Soms kunnen ze in de lokale supermarkt nog bijpinnen. Ouderenorganisatie ANBO vindt dat men binnen een straal van 5 kilometer moet kunnen pinnen en overlegt hierover met de banken.

Minder behoefte aan contant
Er is minder behoefte aan contant geld, stelt woordvoerster Karin van der Pol van ING. 'Consumenten regelen meer bankzaken via internet en mobiele applicaties.' De campagne 'Klein bedrag? Pinnen mag!' droeg er verder aan bij dat mensen de geldautomaat minder vaak gebruiken. 'Zolang de vraag naar contant geld blijft, zullen er automaten blijven. Maar gezien het dalende aantal geldopnamen is het mogelijk dat we het aantal verder aanpassen', aldus Van der Pol.

Volgens geldtransporteur Brink's zijn er minder automaten omdat banken ze te kostbaar vinden. 'Geldautomaten zijn een kostenpost, en de banken willen af van contant geld. Als er minder contant geld komt, kan dat een reden zijn voor banken om voor het gebruik ervan geld in rekening te brengen', laat Brink's weten.

Marktleider Rabobank erkent dat het chartale geld duurder wordt naarmate het gebruik ervan afneemt.

Lees vandaag meer in de Volkskrant

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden