Aantal flexwerkers blijft stijgen

Het aantal flexwerkers zal de komende jaren verder stijgen. In 2015 zal één op de vier medewerkers op basis van een flexibel contract werken. Bij middelgrote bedrijven gaat het om een op de drie.

Door Elsbeth Stoker

Dat blijkt uit een onderzoek dat TNO en de ABU, de brancheorganisatie van uitzendbureaus, donderdag hebben gepresenteerd. Momenteel is een op de vijf werknemers een flexwerker. Naar verwachting zal het aantal werknemers dat werkt op basis van een oproepcontract of via een uitzendbureau in alle sectoren toenemen. De grootste stijgingen worden verwacht in de bouw, de overheid en het onderwijs. Daar stijgt het aantal flexibele arbeidskrachten met 9 procent. Uitzondering is de horeca, daar is het maximum bereikt en zal het aantal flexwerkers dalen.

Door meer flexwerkers in te zetten hopen bedrijven beter te kunnen inspelen op economische ontwikkelingen. In tijden van drukte kunnen ze meer personeel inzetten, zodra het rustig wordt minder.

Wegwerpmedewerkers
Over de rechtspositie van deze, volgens de bonden, 'wegwerpmedewerkers', is afgelopen jaar veel gediscussieerd. Volgens de Flexwet kan iemand drie tijdelijke contracten in drie jaar tijd krijgen. Na die tijd volgt een vaste aanstelling of ontslag. Meer tijdelijke contracten mag ook, maar alleen langer als werkgevers en vakbonden dat in cao’s hebben afgesproken. FNV en CNV dringen aan op aanscherping van de Flexwet. Volgens de bonden investeren werkgevers te weinig in hun ‘wegwerpnemers’, waardoor deze het risico lopen dat ze in tijdelijke baantjes blijven hangen.

Minister Donner (Sociale Zaken) heeft in zijn plan voor versoepeling van het ontslagrecht voorgesteld dat flexwerkers na drie tijdelijke contracten ook recht hebben op een ontslagvergoeding. Bovendien wil hij werkgevers aansturen te investeren in de scholing van de flexwerker. De bonden vinden de plannen te mager.

De Nederlandse beroepsbevolking telt bijna 7,5 miljoen werkenden. Volgens cijfers van de ABU waren er in 2006 730 duizend uitzendkrachten, 40 duizend meer dan in 2005. Aan het onderzoek werkten ruim negenhonderd bedrijven mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden