Aantal files neemt weer toe

Na een periode van daling neemt het aantal files nu weer toe. Dat blijkt uit cijfers van de ANWB. Volgens de ANWB is de zogenoemde filezwaarte in het derde kwartaal van dit jaar 21 procent hoger dan in de vergelijkbare periode in 2013. De filezwaarte wordt berekend door de lengte van de file met de duur te vermenigvuldigen.

redactie
null Beeld anp
Beeld anp

In september leidden ongelukken tot extra drukte. In augustus zorgde hevige regenval voor extra files op de snelwegen. In juli leidden het vakantieverkeer en werkzaamheden tot meer files, vooral in het zuiden van het land. Ook in het tweede kwartaal steeg het aantal files. Wel steeg de filezwaarte toen veel minder, met 3 procent.

In september leidden ongelukken tot extra drukte. In augustus zorgde hevige regenval voor extra files op de snelwegen. In juli leidden het vakantieverkeer en werkzaamheden tot meer files, vooral in het zuiden van het land.

Door de stagnerende economie daalde de verkeersstroom de laatste jaren. Ook leidde het wegwerken van knelpunten tot het verminderen van de filezwaarte. Volgens een woordvoerder van ANWB neemt het aanbod van verkeer nu weer toe. 'Een aantal knelpunten is uit de filetop 5 verdwenen. Daar is de doorstroming dus verbeterd. Op de overige knelpunten zien we dat het verkeer weer toeneemt.'

Volgens de ANWB is het geen geheim dat dat komt doordat de economie uit het dal kruipt. 'Je ziet dat de transportsector het langzamerhand beter doet, dat de bouw weer aantrekt.'

De filetop 5:
1: A1 Amsterdam - Amersfoort, knooppunt Muiderberg - knooppunt Hoevelaken;
2: A20 Hoek van Holland richting Gouda, knooppunt Kleinpolderplein - knooppunt Terbergseplein;
3: A13 Den Haag richting Rotterdam, Delft - knooppunt Kleinpolderplein;
4: A27 Utrecht richting Breda, Noordeloos - knooppunt Gorinchem;
5: A9, Alkmaar richting Amstelveen, knooppunt Rottepolderplein - Knooppunt Badhoevedorp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden