Aantal faillissementen stijgt fors

Het aantal faillissementen is afgelopen jaar fors gestegen. Ruim 5800 bedrijven en natuurlijke personen werden failliet verklaard, 30 procent meer dan in 2000....

Van onze verslaggeefster

Bij de bedrijven nam het aantal faillissementen vooral in de dienstverlening fors toe, met 53 procent ten opzichte van 2000. 'Dit is vrijwel geheel toe te schrijven aan failliete IT-bedrijven', zegt CBS-onderzoeker W. Swaager.

Onder privépersonen zonder zaak waren er in 2001 62 procent meer faillissementen. Volgens het CBS is deze toename deels het gevolg van omzetting van een wettelijke schuldsaneringsregeling in een faillissement. In 2001 is bij meer dan 8500 particulieren definitief een schuldsaneringsregeling van toepassing verklaard.

Voornaamste oorzaak van een bedrijfsfaillissement blijft mismanagement. Dat is bij 40 procent van de faillietverklaringen het geval. Van de bedrijven noemt 5 procent faillissement van de moedermaatschappij als oorzaak.

Jonge bedrijven gaan eerder failliet dan gevestigde bedrijven. Van de 3300 failliet verklaarde vennootschappen bestond 44 procent korter dan vijf jaar, 19 procent was ouder dan vijftien jaar.

Flevoland bleek landelijk bezien de lastigste plek om de financiën op orde te houden. Het aantal faillissementen steeg in die provincie met 94 procent ten opzichte van 2000. Swaager: 'Het aantal faillissementen onder privépersonen is sterker gestegen dan onder bedrijven. Flevoland is een echte woonprovincie - meer privépersonen, minder bedrijven. Vandaar dus een hoge procentuele stijging van het aantal faillissementen.'

Het absolute aantal faillissementen in Flevoland is evenwel gering: 182 ten opzichte van 1237 in Zuid-Holland. In Zeeland was de toename van het aantal faillissementen met 7 procent het kleinst.

De gemiddelde onbetaald gebleven schuld was bij bedrijven 443 duizend, bij personen 132 duizend euro. Na een dip in 1999 is het aantal faillissementen weer bijna zo hoog als in 1993 en 1994.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden