Aantal faillissementen stijgt explosief

Het aantal faillissementen stijgt explosief, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In maart werden ruim 670 bedrijven en instellingen, eenmanszaken niet meegeteld, failliet verklaard.

ANP

Dit waren er ruim 130 meer dan in februari dit jaar. Bovendien waren het er 410 meer dan dan in maart vorig jaar. Zo'n grote toename heeft zich niet eerder voorgedaan, aldus het CBS.

Het aantal in een bepaalde maand uitgesproken faillissementen hangt nauw samen met het aantal zittingsdagen van de rechtbank in die maand. Dit kan van maand tot maand sterk fluctueren. Voor een beter beeld van de ontwikkeling wordt daarom doorgaans gekeken naar de ontwikkeling van het voortschrijdend driemaandsgemiddelde van het aantal faillissementen.

Het voortschrijdend driemaandsgemiddelde kwam in maart uit op 560, tegen 476 in februari. Het is de hoogste stand sinds het CBS begin jaren tachtig met de meting begon. Vooral de laatste maanden is het aantal faillissementen explosief gestegen. In minder dan een jaar tijd is het driemaandsgemiddelde ruimschoots verdubbeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden