NieuwsFaillissementen

Aantal faillissementen geëxplodeerd

Het aantal faillissementen is in enkele dagen tijd geëxplodeerd. Maandag gingen 47 bedrijven failliet, dinsdag waren dat er al 55. Dat is een verdubbeling van het tempo van de afgelopen jaren.

Lege winkelstraten in Zeeuws-Vlaanderen, nu de corona-epidemie de mensen thuishoudt. Opmerkelijk is dat zo kort na het begin van de crisis het aantal faillissementen al explodeert.
 Beeld ANP
Lege winkelstraten in Zeeuws-Vlaanderen, nu de corona-epidemie de mensen thuishoudt. Opmerkelijk is dat zo kort na het begin van de crisis het aantal faillissementen al explodeert.Beeld ANP

Sinds midden 2017 gingen er per maand nooit meer dan 400 bedrijven failliet. Dat komt neer op een gemiddelde van 20 faillissementen per werkdag. Dat blijkt uit gegevens die zijn gepubliceerd door de website faillissementsdossier.nl.

Het grootste aantal faillissementen viel in Noord-Brabant, waar 17 van de 60 meest recente faillissementen vielen; meer dan een kwart van het landelijk cijfer. In Zuid-Holland waren het er 11, in Gelderland 7 en in Noord-Holland en Limburg 6. In andere provincies ging het om enkele faillissementen.

‘Kan niet aan corona liggen’

Flip Schreurs, voorzitter van de vereniging van curatoren Insolad en zelf ook regelmatig curator, bevestigt de ‘significante groei’ van het aantal faillissementen, maar verklaren kan hij het verschijnsel niet. Volgens hem kan het bijna niet dat corona erachter zit.

‘Als schuldeisers faillissement aanvragen, duurt het zo drie weken voordat dat faillissement ook wordt uitgesproken. Als ondernemers zelf hun faillissement aanvragen, kan dat wel heel snel. Maar ook dat kan ik me niet voorstellen. Het is natuurlijk wel denkbaar dat ondernemers die het moeilijk hebben, het nu opgeven. Maar vorige week hebben zulke ondernemers nog afgewacht met welke maatregelen het kabinet zou komen.’

Ook curatoren van failliete bedrijven kunnen vooralsnog de link met corona niet leggen. Geurt te Biesebeek, curator in het faillissement van medische handelsonderneming Werbri in Helmond, weet dat dit faillissement niets met corona te maken heeft. ‘De eigenaar is overleden. Nee, en ook dat had niets met corona te maken.’ Ook andere curatoren laten weten dat ‘hun’ faillissement niets met corona te maken heeft.

De Raad voor de Rechtspraak ziet ook een toename van het aantal faillissementen, maar alleen in Oost-Brabant en Utrecht. Dat zijn wel precies twee regio’s met veel coronabesmettingen. ‘Maar er zijn geen gevallen bekend waarbij de coronacrisis als reden voor het faillissement is opgegeven’, laat een woordvoerder van de Raad weten.

Pas faillissementswet aan

Deze week riepen hoogleraren en curatoren in een brief de Tweede Kamer op om zo snel mogelijk in te stemmen met de nieuwe faillissementswet. Dat moet volgens hen faillissement en massale ontslagen door de coronacrisis voorkomen.

Experts verwachten een golf aan extra faillissementen de komende tijd doordat de economie door de coronacrisis een enorme dreun krijgt.

Een probleem bij de huidige faillissementswetgeving is volgens de experts dat één schuldeiser nu een herstructurering van een bedrijf kan tegenhouden. Met de nieuwe wet kan een rechter een ‘dwangakkoord’ opleggen waarmee schuldeisers moeten instemmen.

Volgens curator Toni van Hees biedt de wet de mogelijkheid schulden buiten faillissement en buiten surseance onder rechterlijk toezicht te saneren, waarbij ook aandeelhouders moeten bijdragen. ‘Zij verliezen hun aandeel geheel of gedeeltelijk. Er treedt ook veel minder schade op: het bedrijf wordt gedurende het saneringsproces gewoon voortgezet.’

De wet zou begin deze maand in de Kamer behandeld worden, maar dat is uitgesteld, onder meer op verzoek van de PvdA. Volgens Pvda-Kamerlid Henk Nijboer zitten er ‘goede elementen’ in het wetsvoorstel, maar is hij toch vooral voordelig voor aandeelhouders. Kleine crediteuren, zoals leveranciers, worden volgens hem benadeeld. Daarom zijn er volgens hem nog aanpassingen nodig.

‘In het huidige voorstel hebben aandeelhouders veel te veel macht. Dat moet anders. Zij kunnen met deze nieuwe wet een voorstel er doorheen drukken en een bedrijf saneren en bijvoorbeeld zichzelf ontzien.’

‘Exportproduct van de Zuidas’

Private-equitybedrijven hebben bijvoorbeeld veel aandeelhoudersleningen verstrekt aan bedrijven waarvan ze eigenaar zijn. Die schulden kunnen ze dan eerst laten uitbetalen, waardoor andere schuldeisers achter het net vissen.

Nijboer stelt dat de advocaten en hoogleraren het faillissementsrecht ‘het nieuwe exportproduct van de Amsterdamse Zuidas willen maken’. ‘De trustsector en de brievenbuspraktijken worden afgebouwd in Nederland en nu lobbyen ze hiervoor. Dan maken ze van Nederland het walhalla van de private equity.’ Nijboer noemt het schaamteloos dat ze nu de coronacrisis gebruiken als argument om het voorstel er doorheen te drukken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden