nieuwssynthetische drugs

Aantal dumpingen van drugsafval blijft fors toenemen

Het aantal dumpingen van drugsafval blijft toenemen. Ook ontdekte de politie in 2018 meer productie- en opslaglocaties voor synthetische drugs dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit het Landelijk Overzicht Synthetische Drugs 2018 van de European Reporting on Illicit Synthentic Substance Production (ERISSP), dat de politie zaterdag bekendmaakte.

Gedumpt drugsafval in Brabant.Beeld ANP

Vooral het aantal aangetroffen dumpingen van drugsafval neemt sterk toe: van 206 in 2017 tot 292 in 2018. De toename van het aantal incidenten rond synthetische drugs baart de politie zorgen. ‘De productielocaties leveren grote risico’s op voor de omgeving en dumpingen van drugsafval veroorzaken veel milieuschade. Bovendien gaat achter de productie van synthetische drugs een wereld schuil van zware georganiseerde en ondermijnende criminaliteit, aldus de politie. 

Volgens portefeuillehouder drugs van de politie, Max Daniel is er geen eenduidige verklaring voor de stijging. ‘Het kan zijn dat producenten meer gebruik maken van legale stoffen bij de productie van verboden stoffen voor synthetische drugs zoals MDMA . Dat levert meer afval op. Daarnaast vermoeden we ook dat sprake is van een toename van het aantal labs. Verder is de registratie van dumpingen sterk verbeterd.’

‘Door de stijging en de zorgen over de veiligheid krijgt de bestrijding van drugshandel en –productie de komende jaren meer prioriteit bij de politie’, zegt Daniel. ‘Binnen de keuzes die we als politie maken, zullen we vaker kiezen voor drugszaken.’ Volgens hem werkt op lange termijn alleen een gezamenlijke aanpak. ‘Om deze vorm van criminaliteit aan te pakken, moeten we als één overheid optrekken en criminelen van alle kanten aanpakken. Via strafrecht, bestuursrecht en fiscaal recht.’

Oost-Nederland en Limburg

In totaal trof de politie vorig jaar ruim 450 keer een drugslab,  een opslaglocatie van grondstoffen of drugsafval aan. Dat zijn er honderd meer dan het jaar ervoor. Het aantal aangetroffen en ontmantelde drugsproductielaboratoria bleef met 82 gelijk. De politie vond meer drugsopslaglocaties: 79 vorig, het jaar daarvoor zeventig. De stijging komt onder meer door door een aantal onderzoeken van de politie in Oost-Nederland en in Limburg. Daarbij zijn een aantal verdachten aangehouden.

De politie gaat de komende tijd investeren in haar expertise op het gebied van synthetische drugs en haar informatiepositie. Behalve op productie- en opslaglocaties zullen ook geldstromen worden onderzocht. Daniel: ‘We gaan meer inzetten op het financiële aspect. Criminelen moet je raken waar het pijn doet. Alleen zo komen we uit bij de kopstukken in de productie en handel en bij de personen die hierin investeren.’

Nederland is wereldkampioen synthetische drugs

Nederland is grootexporteur van speed en xtc. In 2017 produceerde het voor een straatwaarde van bijna 20 miljard euro aan synthetische drugs. Hoe kan dat?

‘Beschamend’ noemt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid de prominente rol van Nederland in de productie van xtc en speed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden