NieuwsOrgaandonatie

Aantal donorregistraties stijgt, maar het aantal neezeggers ook

Het aantal Nederlanders van 12 jaar en ouder dat geregistreerd staat in het Donorregister is tussen april 2018 en januari 2019 met ruim 57 duizend gestegen tot 6,4 miljoen personen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister. Het aantal geregistreerden stijgt al enkele jaren gestaag: in 2014 was er ruim 10 procent minder donorregistraties dan nu.

Redactie
Een bezoekster van de gezondheidsbeurs in Utrecht laat zich voorlichten over donorregistratie. Beeld Hollandse Hoogte / Marco Hillen
Een bezoekster van de gezondheidsbeurs in Utrecht laat zich voorlichten over donorregistratie.Beeld Hollandse Hoogte / Marco Hillen

Mensen kunnen hun keuze in het Donorregister elk moment veranderen. Meer dan de helft van de geregistreerden (58 procent) geeft aan donor te willen zijn, al dan niet met beperkingen waardoor bepaalde organen niet mogen worden gebruikt. Van de geregistreerde personen geeft 31 procent geen toestemming voor orgaandonatie en 11 procent laat de keuze aan nabestaanden of een aangewezen persoon. Vrouwen zijn vaker donor dan mannen: 27 procent van de vrouwen stelt organen ter beschikking, tegenover 22 procent van de mannen.

Op 1 juli volgend jaar wordt de nieuwe donorwet ingevoerd. Deze werd in 2016 al door de Tweede Kamer goedgekeurd en vorig jaar stemde ook de Eerste Kamer in. Deze wet regelt dat iedereen vanaf 18 jaar die geen andere keuze heeft opgegeven als donor in het register wordt opgenomen.

Niet iedere nieuwe inschrijving betekent automatisch dat er een nieuwe donor aan het register wordt toegevoegd. In de periode van april 2018 tot begin januari 2019 hebben ruim achtduizend mensen hun keuze gewijzigd van ‘toestemming’ naar ‘geen toestemming’. Vooral 50- tot 70-jarigen hebben dat gedaan. Drieduizend mensen hebben hun keuze in de omgekeerde richting (van ‘geen toestemming’ naar ‘toestemming’) aangepast.

Vergeleken met de rest van Europa heeft Nederland relatief veel bezwaarmakers. Binnen Europa leveren Duitsland, Zweden, Denemarken, Polen en Nederland leveren de minste donoren per miljoen inwoners. In buurland België geldt al sinds de jaren tachtig een systeem waarin iedereen automatisch donor is. Het aantal mensen dat bezwaar maakt blijft daar beperkt tot een paar procent.

Meer over de nieuwe donorwet

Journalist Daphne van Paassen was bij een orgaandonatie en volgde die van minuut tot minuut. Dat leverde een indringende reportage op.

Wat betekent die nieuwe wet voor donoren en patiënten? Zes vragen en antwoorden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden