nieuws

Aantal doden in overstroomde gebieden Duitsland en België boven de honderd

Het aantal doden door de watersnood in Duitsland en België loopt op. In Duitsland zijn meer dan honderd bewoners omgekomen bij de hevige overstromingen. Gevreesd wordt dat de aantallen nog zullen stijgen, omdat veel mensen worden vermist. In België zijn veertien doden gevallen.

Het hoogwater liet een ravage achter in Bad Neuenahr-Ahrweiler.  Beeld AFP
Het hoogwater liet een ravage achter in Bad Neuenahr-Ahrweiler.Beeld AFP

Het is het hoogste dodental door een ramp in Duitsland in jaren. In de regio Ahrweiler, ten zuiden van Keulen, worden 1.300 mensen vermist. In sommige overstroomde gebieden is het mobiele telefoonnetwerk uitgevallen. Hierdoor kunnen familie en vrienden veelal niet achterhalen hoe het met inwoners van die regio is gesteld.

In tal van dorpen en stadjes in Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts is er enorme schade. Vrijdagochtend stortten in Erftstadt bij Keulen enkele huizen in. Reddingswerkers probeerden uit alle macht mensen in veiligheid te brengen die ondanks het dringende advies om te evacueren naar hun woningen waren teruggekeerd. Volgens de autoriteiten zijn er nog veel bewoners in hun huizen, sommigen worden vermist.

Spoedzitting

Een dam nabij de Belgische grens overstroomde ’s nachts, een andere is instabiel geworden door het vele water. Het parlement van Noordrijn-Westfalen komt vrijdag in spoedzitting bijeen om de watersnoodramp te bespreken. Minister Horst Seehofer van Binnenlandse Zaken wil de zwaar getroffen regio’s zo snel mogelijk financieel hulp bieden. Bondskanselier Angela Merkel, die op staatsbezoek is in de VS, zei geschokt te zijn door de situatie. ‘Ik ben bang dat de ware omvang van deze ramp pas in de komende dagen duidelijk zal worden’, aldus Merkel.

Ravage in het Duitse plaatsje Schuld.  Beeld AP
Ravage in het Duitse plaatsje Schuld.Beeld AP

Een van de zwaarst getroffen stadjes is Schuld, waar verscheidene woningen zijn ingestort en tientallen mensen worden vermist. Overal wordt het reddingswerk gehinderd doordat wegen zijn overstroomd of geblokkeerd, onder meer in de Eifel-regio. Sommige dorpen in dit gebied zijn deels weggevaagd, doordat de waterstroom te sterk was voor de oude huizen.

‘Het was afgelopen nacht krankzinnig’, aldus Karl Heinz Grimm, die naar Schuld was gekomen om zijn ouders te helpen. Tientallen bewoners moesten door soldaten met rubberbootjes en helikopters van de daken worden gehaald waar ze hun toevlucht hadden gezocht. ‘We hebben nog nooit zo’n ramp gezien’, aldus premier Malu Dreyer van Rijnland-Palts. In Rijnland-Palts is het dodental opgelopen tot 50, en in Noordrijn-Westfalen vielen 43 doden.

Drama

In België overstroomde de rivier de Vesdre, waarna het water bezit nam van het plaatsje Pepinster bij Luik. Op beelden is te zien dat het waterpeil hier bijna tot de tweede verdieping van de huizen reikt. Een reddingsactie liep op een drama uit toen een reddingsbootje kapseisde en drie ouderen waarschijnlijk verdronken. ‘Jammer genoeg zijn ze snel onder het water verdwenen’, zei burgemeester Philippe Godin. ‘Ik vrees dat ze dood zijn.’

In Verviers vielen vier doden en in Trooz, in de provincie Luik, kwamen drie personen om het leven. Twee van hen werden dood gevonden in hun huis, een ander op een veld. In Luik, een stad met 200 duizend inwoners, vrezen de autoriteiten het ergste, omdat het waterpeil van de Maas donderdag flink is gestegen. De burgemeester heeft bewoners langs de rivier opgeroepen snel een veilig heenkomen te zoeken in hoger gelegen gebied.

In de nacht van donderdag op vrijdag waren er grootschalige evacuaties in Waals-Brabant, onder andere in Ottignies, Graven en Geldenaken. Ook het plaatsje Waver en de deelgemeente Limal zijn door de overstromingen getroffen. Er worden zandzakken uitgedeeld en de autoriteiten waarschuwen voor stroomonderbrekingen.

Ramptoeristen

In de Limburgse gemeenten langs de Maas kijken de autoriteiten met angst en beven of de stuwdam van Monsin, ten noorden van Luik, het houdt. Slechts twee van de zes sluisdeuren werken nog. Als de dam doorbreekt, zal er veel water naar Belgisch Limburg stromen. ‘Mocht die dam het begeven, dan maken we een ramp mee’, aldus gouverneur van de provincie Jos Lantmeeters op de radio.

De burgemeester van het Limburgse Maaseik, Johan Tollenaere, riep mensen op uit de regio op weg te blijven, omdat de situatie in het stadje kritiek is. Hij doelde onder andere op ramptoeristen. ‘Kom er niet winkelen, kom er niet werken, kom even niet op bezoek’, aldus de burgemeester op Facebook. ‘Ga alstublieft niet meer naar de Maas kijken, ramptoeristen gaan onze hulp- en veiligheidsdiensten alleen maar hinderen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden